A mozik legjei


Melyik a legnézettebb film, melyik film hozta a legtöbb bevételt a gyártóknak? Az egyszerű mozilátogatót ritkán érdeklik ezek az információk, de így év végén el lehet azon is gondolkozni, hogy merre halad a világ filmgyártása, de leginkább a filmek fogyasztása. Az IMDb, a Cinemagia, illetve a Box Office Mojo összesítései alapján szinte mindenhol A sötét lovag című film vezet...

The Dark Knight

A világ legjei

Furcsa, hogy egyetlen európai alkotás sem került be a világtoplistákba, melyekből azonban kétségtelenül kiderül, hogy az animációs filmeket abszolút kedvenceknek tekinthetjük: az éves toplista vezető tíz helyére három egészestés animációs film is bekerült.

2008-ban természetesen (?) Batmanre és Heath Ledger Jokerére voltak a legkíváncsibbak a mozinézők. A film bevételei világszinten majdnem elérték az egymilliárd dollárt, azonban Kínában a cenzoroknak „köszönhetően” be sem mutatták A sötét lovagot.

A világ legnézettebb filmjeinek szuperhős vezette toplistája tehát így alakult:

 1. A sötét lovag (The Dark Knight)
 2. A vasember (Iron Man)
 3. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
 4. Hancock
 5. WALL-E
 6. Kung Fu Panda
 7. Madagaszkár 2. (Madagascar: Escape 2 Africa)
 8. Twilight
 9. A Quantum csendje (The Quantum of Solace)
 10. Horton Hears a Who!
Horton Hears a Who!

Viszonylag kevés a vígjáték az előbbi listában, bár mondhatni minden filmbe bekeveredett több vagy kevesebb humoros íz. A tavalyi év legjobb vígjátékai – legalábbis a Totally Top 10 vállaltan szubjektív toplistája szerint – a következők:

 1. Tekerd vissza, haver! (Be Kind Rewind)
 2. Fél-profi (Semi-pro)
 3. Pineapple Express
 4. Nick& Norah’s Infinite Playlist
 5. Madagaszkár 2.
 6. The Yes Man
 7. You Don’t Mess with the Zohan
 8. Forgetting Sara Marshall
 9. Trópusi vihar (Tropic Thunder)
 10. Juno

Talán meglepő lehet, hogy a legnagyobb bevételt – 469 534 908 dollárt – idén az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága gyűjtötte be, alig 4 millió dollárral megelőzve A sötét lovag bevételét – utóbbi 465 988 405 dollárt zsebelt be, csak a mozikban.

Magyar legek

Érdekes, hogy Magyarországon a Mamma Mia! című film vezeti a toplistát, és A sötét lovag csak a 7. helyre került (a 6. helyen a Szex és New York moziváltozata áll):

 1. Mamma Mia!
 2. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
 3. A múmia – A sárkánycsászár sírja (The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor)
 4. Madagaszkár 2.
 5. Kung Fu Panda

A legnézettebb magyar filmnek járó pálmát 9 és 1/2 randi vitte el a toplista 11. helyével. 2008 februárjától kezdve több mint 201 000 ember tetszését nyerte el a film. Az alkotók követték a sikerfilmek receptjét a dramaturgia terén, de a látványhoz megvolt a kellő költségvetésük is.

Idén sem készült olyan film, ami a költségvetés szempontjából lekörözte volna Koltai Lajos minden idők legdrágább magyar filmjét, a Sorstalanságot, amely 2,7 milliárd forintos költségvetésével 300 millióval múlta felül A hídember elkészüléséhez szükséges pénzalapot.

9 és 1/2 randi

Romániai legek

A román mozinézők kedvence a Journey to the Center of the Earth című film lett, és A sötét lovagot még a legújabb James Bond-film, a A Quantum csendje is megelőzte a Hankockkal együtt és így amaz a negyedik helyen végzett:

 1. Journey to the Center of the Earth
 2. Hancock
 3. A Quantum csendje
 4. A sötét lovag
 5. A múmia – a sárkánycsászár sírja
A múmia - a sárkánycsászár sírja

A romániai box office listákra bekerült román filmek közül Sergiu Nicolaescu Supravieţuitorul című filmje vezet 47. helyével és 26 772 nézőjével. Mindezzel messze elmaradt a Cristian Mungiu rendezte 4 hónap, 3 hét és 2 nap című, Cannes-ban is díjazott film tavalyi sikere után, amelyik több mint 70 000 nézőt vonzott a mozikba és az év végi összesítéskor a 7. helyen végzett.

A legdrágább, 2008-ban mozikban bemutatott román film Nae Caranfil A többi néma csend (Restul e tăcere) című munkája. A 2007-ben forgatott film 8 400 000 lejből – több mint 2 400 000 euróból – készült, és költségvetését idén egyetlen film sem tudta felülmúlni.

Restul e tăcere

Internetes legek

A netes statisztikák szerint Batman nem csupán a mozikban tartolt. A legnépszerűbb internetes bolt, az amazon.com például szintén A sötét lovag DVD-jéből adta el a legtöbb példányt, de az internetes letöltögetés kalózai körében is az új Batman-film volt a legnépszerűbb.

A legnézettebb youtube-videó címét egy táncoló férfit – a humorista Judson Laipply egyik számát – bemutató, mindössze hat perces, humoros klipecske szerezte meg – a téma: „a tánc fejlődése”. Hogy megérdemelte-e a közel 110 millió kattintást, döntsd el te magad, kedves olvasónk:

Ezzel szemben – hazai vizekre evezve – a youtube erdélyi megfelelőjeként számon tartott kukker.ro legnépszerűbb videója a Székely nyelvlecke magyaroknak sorozat első része a maga közel 135 000-es nézettségével.

A 2008 februárjában az internetre költözött Filmtett legolvasottabb kritikája Dávid Ádám Á-lomtalanítás című lelkes írása az Andrew Stanton-féle WALL-E-ról. Párszáz kattintással marad el mögötte a Botrányos nyugalom című kritika Kövendi Imola tollából/billentyűzetéből, valamint Papp Attila Zsolt kritikája Sidney Lumet Before The Devil Knows You're Dead című filmjéről (Az ördög a részletekben). A kritikák ötös toplistáját a Bábeli káosz Gomorában és az Olajozott iszonyok zárja.

Az idén újraindult Filmtett Filmklub legnézettebb filmje Kató Zsolt La petite mort című vizsgafilmje és Álex de la Iglesia 800 golyó című westerparódiája volt – mindkét filmet december 17-én vetítettük a kolozsvári Tranzit Házban.

Gomorra

Jövőre talán már a Batman 3 fogja a toplistákat vezetni? A sötét lovag hatalmas sikerének köszönhetően máris nagyon sok álhír kering a következő résszel és ennek esetleges szereplőivel kapcsolatban, miszerint Eddie Murphy lesz Riddler, és Philip Seymur Hoffmann alakítaná a Pingvint. Valójában a Warner Bros. igazgatója, Alan Horn szerint ez a projekt még csak gyerekcipőben sem jár, ugyanis konkrétan semmilyen munka nem kezdődött el a harmadik résszel kapcsolatban. A rendező Christopher Nolan sem írta alá a szerződést a folytatásra, de még a forgatókönyv sem körvonalazódik.

Lassan 12 éve annak, hogy a Titanic minden addigi rekordot megdöntött és az összes lista élére állt. Azóta is megtartotta első helyét a legtöbb bevételt szerzett filmek toplistáján. Ugyanezen a listán A sötét lovag már elérte a 4. helyet. Azonban egyre inkább itt az ideje annak, hogy újabb sikerfilm készüljön. Talán 2009-ben nemcsak remake-ek és már-már sorozatfilmekké alakuló, sikeres, amerikai nagyjátékfilmek újabb folytatásai készülnek majd (Batman, Saw stb... ), hanem mondjuk egy európai film körözi le a Titanicot is. Legyen ez egy új évi kívánság.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.