A selejtek mozija

Michael Bay: Transformers – Revenge of The Fallen / Transformers – A bukottak bosszúja

Könnyen lehet, hogy ez a 2000-es évek legfontosabb filmje: a legnagyszerűbb és megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy a Földön nincs értelmes élet. Ha ez a film a műholdsugárzás által valaha is értelmes földönkívüli civilizációhoz ér, azok azonnal szét fogják robbantani az egész nyomorult bolygónkat, és bizony megérdemeljük.

„Hú, öcsém, ez a film kurvajó lesz, ilyen nagy robotok vannak benne, lézert lőnek meg traktorrá változnak és nagymellű nők lassított felvételen szaladnak, nem is csoda, hogy elhozták az egész iskolát, a bátyám már látta, ő mesélte!” Ott álltunk a székelykeresztúri Művész mozi elõtt, és az egész negyedik bé remegett az izgalomtól. Egyesek még moziban sem voltak azelőtt, és most déli tizenkettőkor az egész iskolát különvetítésre vitték, mindössze három tanár felügyelete alatt. Szegény ördögök. „Igen, és tankok vannak, meg helikopterek – folytatta Gézuka – meg kétpercenként felrobban valami, be fogtok szarni!” „Hú, fasza, én is hallottam. Mi is a címe?” „Schindler listája, ott írja a plakáton.” „Ja tényleg, láttam a rajzfilmet az ertéelen szombaton délelõtt” – kontrázott Pistike. Nem tudom, a többiek hogy voltak vele, én egészen a végéig reménykedtem, hogy most, na most fog megjelenni a nagy robot és szétrobbantja a csupa földrajztanár rosszakat. Tegnapelőttig kellett várnom, de nem érte meg.

Könnyen lehet, hogy ez a 2000-es évek legfontosabb filmje: a legnagyszerűbb és megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy a Földön nincs értelmes élet. Ha ma egész nap csak egy dolgot jegyzel meg, akkor az legyen ez: mindenki, aki szereti ezt a filmet, mindenki, akinek egy kicsit is tetszett belőle bármi, egyetlen másodperc is, még ha olyan összekacsintó önreflexív, „szeressük a trash-kultúrát, mert Tarantino is szereti” módon is, mindenki, aki szerint ez a film nem az emberi kultúra eddigi legmélyebb pontja, az mindnyájunknak jobb lenne, ha nem létezne. Ne érts félre, nagy pártolója vagyok minden öncélú hülyeségnek, képregényeket olvasok, követem a Forma 1-et, egyszer majdnem elmentem szavazni is, de ez kiverte nálam is a biztosítékot. Ha ez a film a műholdsugárzás által valaha is értelmes földönkívüli civilizációhoz ér, azok azonnal szét fogják robbantani az egész nyomorult bolygónkat, és bizony megérdemeljük. Annyira rossz ez a film, hogy még a szelíd kis E.T. is szőnyegbombázásért telefonálna haza, ha ezt látná. Ő vezetné a rohamot, kosaras biciklin repülve, egyik kezében egy láncfűrésszel, a másikban egy kétméteres lángoló Hasbro-dildóval, amin Michael Bay rendező és Steven Spielberg producer neve lenne szegekkel kirakva.

Az egész franchise a reklámipar mutáns zabigyereke, a product placement magasiskolája. 1980-ban a Habsro piacra dobta amerikában a Transformers nevű játékrobot-sorozatát, amit persze Japánból lopott, és az volt a lényege, hogy a humanoid robotok mindenféle más járművé, teherautóvá, repülőgéppé voltak alakíthatók. A reklámkampány részeként kitaláltak egy háttértörténetet a robotokhoz, amit rajzfilmsorozatként, egész estés rajzfilmként és képregényként is kiadtak, tetemes rajongótáborra téve szert a gyerekek és az emberiség legfeleslegesebb, ugyanakkor legkiszolgáltabb rétege, a középosztálybeli fehér tinédzserek körében, akik annál jobbak a köréjük épült szórakoztatóiparnak, minél hülyébbek. Ezt a célt szolgálja ez az élő(?)szereplős(?) film is, kiegészülve néhány autógyártó cég törekvéseivel. Gazdasági válság, General Motors csőd – ismerős valakinek? Nos, itt a jó robotok többnyire ennek a cégnek a legújabb autóivá alakulnak. Nem tudom, lehet, hogy az összes, annyira nem izgatnak az autók, a Fast and furious is hidegen hagyott.

A film ennek megfelelően olyan, mint amilyet egy két és fél órás (!) reklámtól elvárunk, azaz egy figyelemzavaros varacskos disznó szellemi szintjének megfelelő, sok robbanással, CGI-vel (két röhejesen kínos renderelési bakival), primitív poénokkal, de minek is sorolom ezeket. Gondolj a legrosszabb, legostobább filmre, amit eddig láttál, s képzeld el, hogy azt a filmet nyakig szarban kell végignézned harmincszor, miközben a téged kereső géppuskás járőröző nácik Bunyós Pityut hallgatnak fölötted.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.