Margaret Atwood – A fűrész

Leigh Whannell: The Invisible Man / A láthatlan ember

Whannell nem kispályás, így kilenc Fűrész után nem fog ő kockáztatni, úgyhogy fogta és megterítette nekünk az all-you-can-eat horror-thriller-svédasztalt.

Hányféleképpen rakódhat bele a kés valakibe? Belemehet úgy, hogy tudjuk, ki akarja belerakni, meg tudjuk azt is, hogy mit. Úgy is, hogy nem tudjuk, ki akarja, és talán fontos lehet az, hogy miért. Ám úgy is, hogy nem tudjuk, bele akarja-e rakni, de még azt sem, hogy egyáltalán van-e kés. De úgy is, hogy van kés, csak a másik oldalon, és döfködi a semmit. Úgy is, hogy nem látjuk a kést, nem látjuk a belerakást, rá kell jönni, történet-e egyáltalán. Úgy is, hogy tökmindegy, ki rakott kibe mit, a kiforduló belek a fontosak. Lehet, a kés nem is kés, inkább valami kütyü, aztán persze már sci-fit nézünk. Lehet, a kés nincs is ott, de a döfés megvan. Lehet, hogy nem az a fontos, belekerül-e az a kés, hanem hogy milyen gyorsan, vagy milyen fájdalmasan, és lehet, méginkább fontos, hogy épp mibe kerül bele, társadalmi divathullám-konszenzusoktól függően.

Ezzel most csak akartam tisztázni – nagyjából –, hogy hányfele mehet egy félelmeken alapuló filmes alkotás, és hogy értse már a pórnép is, kikerülve a filmesztétizálásra éveket áldozott emberek szakzsargonjait. Szóval a film amitől ilyen izét érzünk, hogy kellemetlen (legjobb, ha visszaregresszálunk gyerekbe és kimondjuk: „félős film”), nagyon sok eszközzel érheti el azt, hogy „ijedős” legyen.

Nos, Whannell pedig nem kispályás, így megannyi Fűrész után nem fog ő kockáztatni, úgyhogy fogta és megterítette nekünk az all-you-can-eat svédasztalt. A láthatatlan ember a következő, próbálom időrendben leírni: klasszikus thriller – „misztikus” thriller – krimi – klasszikus thriller – jumpscare-horror – akciófilm – sci-fi – krimi – thriller/horror – akciófilm. Összegezve: kicsit sok.

A történet szerint egy nő elszökik abúzív férjétől, aki egy feltaláló milliárdos, majd paranoiás lesz, hogy a férfi követi, mégpedig láthatatlanul, mert tuti feltalált egy láthatatlanná tévő ruhát. Ez eddig tök jó. Lehetett volna remekművet csinálni belőle, hogy úgy viszi végig a filmet, ne tudjuk meg, tényleg követi valami vagy sem, tényleg csak képzelődik vagy sem.  Maradhatott volna egy thrillerrel kevert megőrülés-kálvária történet, de hát egy ilyet nem a Fűrész alkotója fog megírni. Hanem ő sokkal többet ír, mármint mennyiségben. Gondolkoztam, hogy mennyire legyek spoileres, de igazából a film elspoilerezi saját magát az első húsz percben, és egy ilyen filmet én nem tartok spoilermentességre méltónak. Szóval húsz perc: a kicsit értelmesebbek az első öt perc után tudják, hogy tényleg követi a láthatatlan ruhába bújt zaklató. Ez aztán megannyi galibát okoz, és mily fondorlatosságok következnek belőle, kapkodja csak a néző a fejét, miket ki nem találnak, hát csoda. Szóval szerintem helyezzük ezt a filmet a helyére, egy gyakran feltett kérdések-oldalra.

Van-e a magas C-n vinnyogó hegedű mellett brummogó basszus, amikor veszik a semmit? Van. Tudja-e hozni Elisabeth Moss pontosan ugyanazt, amit három évadon keresztül A szolgálólány meséjében? Természetesen. Emlékszünk-e bármelyik másik szereplőre, vagy az általa alakított karakterre? Természetesen nem. Irreálisak e az akciójelenetek? Ó, hogyne. De attól még izgi? Fogjuk rá. Lehet félni rajta? Néha, de alkattól függ. Reflektál-e bármennyire is a film a zaklatás vagy a családon belüli erőszak problémájára? Ne vicceljünk már. Tehát akkor logikai hibák és lyukak is vannak? Tudod te azt. De ezeket pont elnyomja az évek óta a zsánerben dolgozó rendező szakmai tudása a feszültségkeltéssel? Igen, de ez megint alkattól függ. Akkor ez egy remek thriller?

Nem, ez egy történet, amiben Whannell annyira hitt, hogy jó lesz, hogy minden mást alárendelt. Igazából megírta saját képességei szerint a legjobb krimijét, ezt lecsatornázta a profizmusával. De a történet egy békéscsabai gimis nyári írótáborban is születhetett volna. Vannak filmek, amik mellé popcornt eszik az ember, vannak filmek, amiket néz a popcorn mellé, és hát vannak azok, amikor letesszük a popcornt, mert átizzadja a tenyerünk az izgalomtól a papírzacskót. Ennél a filmnél mindhárom elő fog fordulni.

Értékeljünk: mint thriller: 3/5. Mint „misztikus” thriller: 6-ról indult, 1-re zuhant/5. Mint krimi: 2/5. Mint horror: 1,5/5. Mint sci-fi: 1/5. Mint akciófilm: 3,5/5. Mint tucatfilm: 5/5.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.