Csapón kívül 59.: Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők! Csapón kívül 59.: Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

„Kellemes karácsonyt, te mocskos állat!”

Csapón kívül 59.: Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

ÉRTÉKELD A FILMET!
Reszkessetek, betörők!
Chris Columbus
1990

A Filmtett szerint: 8 10 1

0

A látogatók szerint: 8 (1)

8
(1)

Szerinted?

0

Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, készült belőle táblajáték, mindenkinek van róla véleménye, és nem csak nálunk bújik elő minden egyes karácsony környékén valamelyik tévécsatorna műsorából. Harminc éves a Reszkessetek, betörők! 

A rendező, Chris Columbus előző filmjei nem voltak túl sikeresek, és már-már azt hitte, sosem fog újra rendezni, amikor megkapta ezt a forgatókönyvet, és beleszeretett. A főszereplő figurájában magára ismerhetett: gyerekkorában a betörőktől félt a legjobban. A Reszkessetek, betörők!-kel végül sikerült befutnia, hírnév szempontjából és anyagilag is megalapozta a további karrierjét, s hogy mennyire szép emlék számára ez a 30 éves alkotás, jelzi, hogy ma is az irodájában őrzi a főszereplő Kevin szánkóját.

Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

Nem sokan hittek a filmben. A Warner Bros. például berágott, amikor kiderült, hogy a költségvetés a tervezett 14 millió helyett 17 millió dollárra fog rúgni, úgyhogy a produkció végül a Twentieth Century Foxhoz került. A betörőket alakító Joe Pesci és Daniel Stern sem hitte, hogy ebből a történetből valami emlékezetes sülhet ki, úgyhogy igyekeztek túlteljesíteni a forgatáson. A Kevin apját alakító John Heard is úgy érezte a forgatáson, hogy rettenetes lesz ez a film, majd a végeredményt látva bocsánatot kért Columbustól. Maga a forgatókönyvíró és producer John Hughes is úgy gondolta, egyetlen anya sem fogja elhinni, hogy egy gyereket otthon felejthetne a családja, úgyhogy igyekezett minden elképzelhető logikai buktatót kiiktatni.

A rendező szerencsére rendíthetetlen volt; hogy spóroljon, még a saját családtagjait is meggyőzte egy-egy statisztaszerep elvállalására: az anyósa és a saját lánya utas lett a párizsi repülőn, felesége légiutas-kísérőként, apósa rendőrként bukkan fel a filmben. Végül Columbusnak lett igaza: a Reszkessetek, betörők! a maga 447 milliós dolláros összbevételével bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe minden idők legnagyobb bevételű vígjátékaként. (Igaz, alig három év múlva letaszították erről a trónról, és azóta a 30. helyre került a toplistán, de ez maradt az a film, ami az Egyesült Államokban a legnagyobb mozibevételt érte el 1990-ben; világszinten a Ghost hozott a legtöbbet abban az évben).

A forgatás 1990. február 14-én kezdődött és május 16-án zárult, és november 19-én már a mozikban volt a film. Először azt a jelenetet forgatták le, amelyikben Kevin fogkefét vásárol, az utolsó pedig a vízzel teli pincében játszódott, amit egy közeli iskola uszodájában oldottak meg. Ebben az iskolában egyébként több lakásbelső-helyszínt is felvettek, bár a legemlékezetesebb, központi helyszín nyilván a Kevinék háza volt. Az 1921-ben épült, öt hálószobás, különálló garázzsal rendelkező házat Chicago tőszomszédságában, Winnetkában találták meg, használták a konyháját, a lépcsőházát, a pincéjét és nagyjából a teljes földszintjét. A főszereplő fára épült házikóját a film kedvéért építették meg a ház hátsó udvarán, a forgatás végeztével aztán lebontották. A Lincoln sugárút 271 szám alatti épület később rekordáron kelt el és turistalátványosság lett. Mivel a helyieket zavarta a turisták különösen a téli ünnepek táján felerősödő rohama, a Google-térkép utcai nézetében kitakarták a házat és a környező épületeket.

Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

Kevin McCallister szerepe testreszabott volt. John Hughes rendezte már a (nagyon vegyes európai felmenőkkel rendelkező) Macaulay Culkint az 1989-ben bemutatott Belevaló papapótló (Uncle Buck) című családi vígjátékban, úgyhogy a Reszkessetek, betörők! forgatókönyvének írása közben Kevin szerepét őrá szabta. Bár Columbus is megismerkedett korábban Culkinnal, mégis ragaszkodott a szélesebb körű castinghoz, öt másik gyereket is meghallgatott, de végül úgy döntött, Culkint választja: bár nem volt annyira fotogén, mint a többiek, képes volt azonnal megteremteni a kapcsolatot a gyerekközönséggel és vicces kissrác volt.

A törvényes előírásokat betartva mindössze napi öt órát forgattak az akkor 9 éves gyerekszínésszel, akire különösen vigyáztak: amikor pl. Kevinnek a szülei ágyán kellett felszabadultan ugrálnia, az ágy körül stábtagok feküdtek, készen arra, hogy az esetleg lerepülő kisfiút elkapják. A Playboy lapjait is leragasztották, így Culkin nem láthatott a forgatáson semmi neki nem valót. 

A Harry nevű betörőt alakító Joe Pesci később egy interjúban elmondta, hogy a forgatáson csodálkoztak Culkin érett viselkedésén („Mac nem olyan, mint egy kilencéves. Ő már egy igazi öregember.”) A forgatás idején Culkin elkapott egy náthát – azonnal szabadságot kapott, míg meggyógyul, csak egyetlen jelenetet volt még muszáj felvennie: amikor a rendőr üldözi a fogkefe lenyúlása miatt üldözi Kevint, látszik, hogy a kisfiú sápadt, és a szeme piros és dagadt. Culkin ekkor is állta a sarat, ahogy egy másik jelenetben is, amely apró balesettel végződött: a filmben az egyik betörő, a Joe Pesci alakította Harry Kevin ujja után kap – Pesci véletlenül tényleg ráharapott Culkin ujjára és meg is sebezte. A bonyolultabb jelenetekre azért volt a gyerekszínésznek dublőre is: egy 30 éves, nagyon alacsony férfi.

Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

Joe Pesci szándékosan kerülte a forgatási szünetekben ifjú kollégáját: nem akarta, hogy Culkin megismerje, s rájöjjön, hogy nem olyan gonosz ő, mint a karaktere. Harry szerepére egyébként korábban felkérték Robert de Nirót és Al Pacinót is, akik egyéb munkáikra hivatkozva utasították el a szerepet, de castingolták többek közt Rowan Atkinsont is, és állítólag Alan Rickman és Jeremy Irons neve is felmerült. Chris Columbus végül Joe Pesci mellett döntött, bár korábban sosem gondolta volna őt alkalmasnak egy vígjátéki szerepre. Pesci pedig annyira beleélte magát a családi filmben csetlő-botló gonosztevő figurájába, hogy Columbusnak leleményesnek kellett lennie: megkérte Pescit, helyettesítse a gyakran nyelvére ugró „f-szót” a „fridge”-dzsel (hűtőszekrény). (Kollégája, a Marvot játszó Daniel Stern egyik elszólása – egy „s-szó” – azonban benne maradt a vágott verzióban.)

Nem csupán Harry szerepe kapcsán merült fel hollywoodi sztárok sokasága. A bugyuta Marv lehetett volna Michael Richards vagy Christopher Lloyd is, ha nem kimondottan rá írják a szerepet, a zsarnok nagytesó, Buzz figurája kapcsán pedig szóba jött Keanu Reeves és River Phoenix is, de végül Devin Ratray kapta meg. Kevin apja, Peter McCallister szerepét azonban John Heard olyan kollégák helyett kapta meg, mint Michael Douglas, Kevin Costner, Martin Sheen, Dan Aykroyd, Charles Grodin, John Travolta, Tom Skerritt, Bill Murray, Jim Belushi, Chevy Chase, Harrison Ford, Tom Hanks, Sean Penn, Mel Gibson, Sylvester Stallone, Christopher Lloyd, Rick Moranis, Dennis Quaid, Jack Nicholson, John Goodman, Robin Williams, Mark Linn-Baker, Steve Martin, Alan Thicke, Bruce Willis, Tony Danza, Dave Thomas, Robert Hays, John Ritter, Ed O'Neill, Jeff Daniels vagy Arnold Schwarzenegger. Visszatekintve: ki lett volna közülük a legjobb?

Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

A beszámolók szerint forgatáson rengeteget improvizáltak, John Candy pl. az összes mondatát imprózta az egyetlen, 23 óra hosszúra nyúlt forgatási napja során, amikor az összes jelenetét felvették. Bár egy-egy nagyobbat csattanó mondatot („You guys give up, or are you thirsty for more?”, „Why the hell are you dressed like a chicken?” – rajongók emlékeznek rá) szintén a helyzet és a hangulat dobott a filmbe, a legemlékezetesebb improvizáció Culkin ösztönös kézmozdulata maradt: amikor sikítania kellett, elfelejtette levenni a kezét az arcáról – ez a kép került aztán a film plakátjára és a DVD borítójára is.

Mint oly sok filmből, a Reszkessetek, betörők!-ből is több jelenetet kivágtak. Főleg a párizsi felvételekből töröltek, mert a film tesztközönsége azok helyett az otthon maradt Kevin kalandjaira volt kíváncsi. Így került ki pl. a filmből egy jelenet, amelyikben a párizsi hotelszobában a család nem bír aludni az aggodalomtól – egyedül Buzz húzza a lóbőrt végtelen nyugalommal. Olyan elképzelés is volt, ami szerint a két betörőnek van egy főnöke – ez a részlet is kimaradt az egyszerűség kedvéért. Volt olyan jelenet, amit a vele járó költségek miatt hagytak ki: a storyboardon még szerepelt Kevin rémálma, amelyben a ház életre kel, berendezési tárgyak üldözik, játékok ijesztgetik. Az eredeti forgatókönyvhöz képest jelentősen megváltozott a film vége is: ahelyett, hogy Kevin apja kérdésére csak annyit mondana, hogy csak úgy elütötte az időt otthon, Hughes és Columbus végül a sokkal érzelmesebb, a karácsonyi hangulathoz méltóbb befejezés, a szomszéd család újraegyesülése mellett döntött (a karácsonyi hangulat miatt egyébként minden díszletelem a berendezési tárgyaktól a tapétákig a piros vagy a zöld valamilyen árnyalatát hordozza). Egyetlen jelenetet azért sajnálunk, hogy nem láthatunk a végleges verzióban (vagy bárhol, bármilyen formában): amelyben Marv (Daniel Stern) és Harry (Joe Pesci) elénekli a Santa Claus is Coming to Town című karácsonyi opusznak a saját idióta verzióját.

Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

És akkor jöjjön néhány cukiság, ami nélkül ez a film teljesen más lenne, s most nem arra gondolunk, hogy Macaulay Culkin még mindig Anyunak szólítja Catherine O'Harát (awww…!). Culkin pl. maga rajzolta a térképet, amit Kevin használ a filmben, és amikor elfáradt, egyszerűen lefeküdt a földre a forgatási szünetekben, és szundított egyet. 

A film utolsó jelentében hull a hó Kevinék háza előtt – az a hó valójában burgonyapehely volt. Bár a mezítlábas jelenetekben Daniel Stern bőrszínű gumicipőt viselt, a színész ragaszkodott ahhoz, hogy a hitelesség kedvéért valóban mezítláb lépjen a földre szórt karácsonyfadíszekre (amelyek egyébként cukorkák voltak). 

Kedves vagy eszement, tény, de létezett egy legenda, amely szerint Elvis Presley cameózott a filmben. Sokan hittek abban, hogy az énekes nem halt meg 1977-ben, és őt vélték felfedezni vastag szakáll álcája mögött a film egyik jelenetének hátterében (amelyben Kevin kétségbeesett anyja lekiabálja a recepciós fejét). A suttogásnak 2018-ben vetett véget egy újságíró, aki kiderítette, hogy az Elvisnek nézett statiszta egy Gary Richard Grott nevű férfi volt, aki Columbus több filmjében is statisztált.

Chris Columbus: Home Alone / Reszkessetek, betörők!

A Reszkessetek, betörők! annyira telitalálatnak bizonyult, hogy franchise lett belőle: sztoriját két mozi- és egy tévéfilmmel folytatták, de 2017-ben tévésorozat is készült belőle – valamennyiük kevesebb sikerrel, mint az eredeti. 

Kevesen tudják, hogy 2015-ben Macaulay Culkin újra Kevin McCallister szerepébe bújt: a Drivers című vígjáték sorozatban hosszú hajú, elhanyagolt külsejű, megkeseredett és mentálisan instabil pszichopataként bukkan fel, aki a főszereplő Jacknek mesél arról az élményről, amikor őt egyedül otthon felejtették, majd elrabolja, megkötözi és megkínozza azt, aki megpróbálta feltörni az autóját. A rész a felnőtt és kisiklott Kevin véres arcával zárul.

A franchise rajongói 1991 óta társasjáték formájában folytathatják az eredeti Kevin kalandjait, sőt: egy amerikai játékgyártó Kevin, Harry és Marv babákat dobott piacra.

A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy azoknak a tábora is igen népes, akiknek már elege van abból, hogy a Home Alone-filmek minden decemberben a tévéműsor főműsoridőben sugárzott részei, sőt, olyan is van, aki dühösen listázza, hogy miért hülyeség minden sebesülés és geg, amit a filmben láthatunk, miért pszichopata Kevin vagy egyszerűen a pokolba kívánja az egész Kevin-sztorit.

Támogass egy kávé árával!
 
Home Alone

Home Alone

Színes vígjáték, családi, 103 perc, 1990

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

8 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat