Megújultunk!


Amint arra már nemcsak látható, hanem tapintható bizonyítékotok is van (már ha érintőképernyős eszközről olvassátok), megújult a Filmtett.

Persze, újulgatott az évek folyamán kisebb-nagyobb léptékben, de a mostanihoz hasonló, gyökeres átrendezéssel, átprogramozással és átdizájnolással járó, mondhatni hatalmas megújulás talán 2008 februárja óta nem volt. Ha még emlékszik a kedves olvasó, ugyebár akkor változtunk nyomtatott (és klasszikus módon terjesztett) havilapból kizárólag internetes megjelenésű portállá.

Azóta viszont sok víz lefolyt a Szamoson, és ez a víz egy csomó mobiltelefont meg táblagépet hozott magával, az emberek ezeket pedig egyre gyakrabban használják Filmtett-olvasásra is. Ahogy tehát 2008-ban a számítógép monitorja felváltotta a papírt, 2018-ban a pici érintőképernyő váltja fel a monitort. Illetve (még?) nem teljesen, hanem egyelőre csak kiegészítve azt. Az egész ráncfelvarrás ötlete ebből a kényszerből indult: hogy a Filmtettet is egyre nagyobb arányban mobileszközről olvasók dolgát megkönnyítsük kicsit. Persze, ez komplikáltabbnak bizonyult annál, mint ahogy a télen elképzeltük, így aztán jelentős újrastrukturálásra lett szükség azért, hogy a teljes, immár lassan 18 évnyi archívumunk változatlan címen, de megújult gúnyában elérhető legyen. Ebben két csapat volt segítségünkre: dizájnfronton a Vizualitás Stúdió, programozásban pedig az OkkWebMedia.

Nemcsak az archívumot, de a funkcionalitást is szerettük volna megtartani, de még inkább bővíteni:  a logó- és dizájncserével együtt egyszerűsítettük és (remélhetőleg) átláthatóbbá tettük a menürendszert, komplex szűrő-, illetve keresőrendszert hoztunk létre, hogy könnyebben eligazodhasson a régi cikkek, sorozatok, rovatok közt kutakodni vágyó. A tartalom viszont gyökeresen nem változott: ugyanúgy naponta többször frissül a hírrovat, ugyanúgy kaphattok új kritikákat, portrékat, tanulmányokat és beszámolókat, ahogyan eddig, sőt, a toplisták és a (többé-kevésbé) vicces szavazók is megmaradnak. Alkalmi nézők, vérmes filmrajongók és szakmabeliek látogatására egyaránt számítunk ezután is, továbbra is megpróbálunk minél gyorsabban reagálni mindenre, ami magyar, román, de főleg erdélyi filmes téma, és ezután is lehet böngészni fesztivál- illetve pályázat-listánkat. A GDPR-szellemiséggel haladva ezután sem vagyunk kíváncsiak a mailcímen kívül semmilyen adatodra, ha szeretnél tőlünk hírlevelet kapni – és könnyedén le lehet iratkozni róla. Ugyanúgy jelen leszünk Facebookon és Twitteren is (sőt, bármilyen új technológiát sodor elénkbe a szél, megpróbáljuk majd meghódítani).

Persze, egy ekkora megújulás óhatatlanul problémákkal is járhat. Annak ellenére, hogy hónapokig dolgoztunk azon, hogy minden zökkenőmentesen működjön az új honlapon, előfordulhatnak viccesebb vagy kínosabb működésbeli bakik – kérjük, nézzétek el nekünk ezeket, sőt, jelezzétek a filmtett@filmtett.ro címen, hogy minél hamarabb orvosolhassuk ezeket. (Itt azt is muszáj megjegyeznünk, hogy igen, látszik a tíz év hatalmas technológiai fejlődése: főleg a régi képeken, illetve azok már nem kielégítő felbontásán.) Ugyanitt lehet jobbító szándékú javaslatokat is tenni, de a szerkesztőség kávészükségletét fedező csekkek fénymásolatát is ide kell elküldeni.

Reméljük, hogy operációs rendszertől, képernyőmérettől és vérmérséklettől függetlenül az új Filmtettet is szeretni fogjátok legalább annyira, mint a régit. Köszönjünk, hogy olvastok bennünket.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.