Hősök, maffiózók, orális szex Hősök, maffiózók, orális szex

Nyalni vagy nem nyalni

Hősök, maffiózók, orális szex

[Esszépályázat 2021 – 2. hely] A nyugati keresztény kultúrkör orális szexhez, pláne a nők orális kielégítéséhez való viszonya komoly változásokon esett át az elmúlt évezredekben. A megelőző évtizedekben természetesen a pornóipar, valamint a film- és sorozatipar is jelentősen formálta a közvéleményt e kérdésben. Ám egy közelmúltbeli példa alapján úgy tűnik, máig komoly vitákat tud generálni, ha egy-egy férfi szereplő orálisan kényeztet egy női karaktert.

Komoly polémia kerekedett 2021 júniusában abból, hogy a Harley Quinn című animációs sorozat társkreátora és kivitelező producere, Justin Halpern elárulta a Varietynek adott interjúban1: a DC nem engedte, hogy a kifejezetten felnőtt célközönségnek készülő szériában arra tegyenek utalást, hogy Batman orálisan kényezteti a Macskanőt. Halpern állítása szerint a DC azzal indokolta a döntést, hogy „hősök ilyet nem csinálnak”, s hogy nekik hősöket ábrázoló játékokat kell eladniuk, amit megnehezít, ha az adott karakter orálisan kielégít egy másikat. A „hősök ilyet nem csinálnak” magyarázkodásról nem más jutott eszembe, mint minden idők egyik leghíresebb és sokak által legjobbnak tartott televíziós sorozata, a Maffiózók (The Sopranos, 1999–2007), amelyben szintén előkerült a téma.

Orális szex a nyugati kultúrában

De ne szaladjunk ennyire előre, beszéljünk egy kicsit az orális szexről, s azon belül is a kunnilinguszról. Az orális szex valószínűleg egyidős az emberiséggel, ugyanakkor a nők orális kielégítéséhez a legtöbb nagy kultúra másként viszonyul: voltak és vannak, amelyek nem preferálják, más kultúrákban viszont széles körben elfogadott. A legtöbb esetben mindez a higiéniai körülményekkel függ(ött) össze: azon kultúrák, amelyekben a fürdők elterjedtek, nyitottabbak voltak minderre.

Példaként említhetjük az ókori római kultúrát, Pompeiben is találtak nőt orálisan kielégítő férfit ábrázoló falfestményt. Az ókori római kultúrában az orális szex a résztvevők közötti hatalmi viszonyt is mutatta: az orális örömöket nyújtó személy gyengeségét és alávetettségét azzal szemben, akit e módon kielégítettek. (Olyannyira, hogy a rómaiaknál olykor a tolvajokat azzal büntették, hogy orálisan kellett kielégíteniük a megkárosítottakat.) Mindez beleivódott a nyugati keresztény kultúrkörbe, a Maffiózókból később hozott példa is ezt az alá-fölérendeltséget illusztrálja.

Holott a keleti kultúrákban az orális szexnek nem volt ilyen hierarchiát jelző szerepe: a kínaiaknál például a megvilágosodás felé vezető egyik utat is jelentette. Az indiai Kámaszútrából pedig kitűnik, hogy a jó szex jó karmát eredményez, éppen ezért az orális örömök nyolc különböző modelljét is bemutatta.

A nyugati keresztény kultúrkörben aztán a katolikus egyház tiltotta az efféle örömszerzést, elvégre tanaik szerint nemi aktus csak és kizárólag utódnemzés céljából történhet.

A reneszánsz, majd a felvilágosodás kora lazított a keresztény erkölcsökön, de a huszadik század végéig polgárpukkasztásnak számított a témáról még csak beszélni is. Gondoljunk csak a Hair musicalre és annak 1979-es filmváltozatára, amelynek egyik dalában és jelenetében a kunnilingusz is efféle szövegkörnyezetben fordul elő. Az áttörést az 1990-es évek jelentették, amikor széles körben elkezdtek elterjedni a házi videós rendszerek, s a pornóipar is berobbant, amely kendőzetlenül mutatta be az orális szex nyújtotta élvezeteket.2

Boca: orális szex a Maffiózókban

A 90-es években az orális szexhez való viszony nemcsak a VHS elterjedésével, hanem Bill Clinton amerikai elnök szexbotrányaival is változott. A demokrata politikus Monica Lewinskyval 1995 és 1997 között mintegy kilencszer létesített (állítólag csak orális) szexuális kapcsolatot, a botrány pedig 1998-ban pattant ki. Ezt követően jött a nagy sikerű Maffiózók, amely már az első évadban foglalkozott a nők orális kielégítésével.

A több mint 22 évvel ezelőtt, 1999 márciusában műsorra tűzött 9. epizód a Boca címet viselte. Mindez természetesen nem véletlen és kettős jelentéssel bír. Az egyik, hogy a sorozat főszereplőjének, Tony Sopranónak a nagybátyja, Corrado „Junior” Soprano egy Boca Raton nevű floridai üdülővárosba megy pihenni. A másik, hogy a spanyol boca szó magyarul szájat jelent, s ezzel oda is értünk a cikk fő témájához.

A sztori szerint Junior elviszi barátnőjét, Bobbit Bocába, ahol a nő az ágyban megjegyzi a maffiózónak: „Amikor lent megcsókolsz, olyan vagy, mint egy művész.” Junior kvázi megparancsolja a nőnek, hogy minderről senkinek sem szólhat egy szót sem, mert az üzlettársai szerint „a puncinyalás a gyengeség jele”. Ahogy az lenni szokott, a figyelmeztetés már kései, Bobbi a manikűrösénél már beszélt a szexuális életéről más maffiózó-barátnők előtt. A részletek végül eljutnak Tony Sopranóig is, aki vulgáris viccek sorát süti el ezzel kapcsolatban egy golfozás során a nagybátyjának. Junior érti a célzásokat, elgondolkodik azon is, hogy megöli az unokaöccsét, de végül „csak” a barátnőjétől válik meg.

A helyzet több szempontból is pikáns. Az egyik a Juniort és Tonyt összekötő vérségi kapcsolat, s hogy Tony nem diszkréten, hanem mások előtt, „félnyilvánosan” igyekezett rámutatni arra nagybátyjának, hogy a nők orális kielégítését nem tartják kívánatosnak az olasz–amerikai maffiózók. A másik, hogy az első évad ezen pontjára már nemcsak Juniornak volt titkolnivalója, hanem Tonynak is. Az egész sorozaton átível, hogy Tony pszichiáterhez jár, amit eleinte ő is, valamint a maffiózók is szintén a gyengeség jelének tartanak. Ezáltal még visszásabb Tony tette, hiszen egy hasonlóan necces titkon ücsörögve alázza meg a saját nagybátyját mások előtt.

A háttér

Természetesen a sorozat készítői nem saját kútfőből vették a nők orális kielégítésének megítélésével kapcsolatos sztoriötletüket. Michael Imperioli és Steve Schirripa – a Maffiózók két színésze – tavaly indított közös podkasztot, amelynek egyes epizódjaiban a sorozat részeivel kapcsolatos háttér-információkról beszélgetnek. A Talking Sopranos kilencedik részében, tavaly májusban került sorra az előbb taglalt Boca című epizód.3

Imperioli a podkasztban elmesélte, a sorozat alkotói hiányolták a feszültséget a részből, ezért valami pluszt akartak beletuszkolni. Egy kiugrott gengszterhez fordultak tanácsokért, aki elárulta nekik, hogy a maffiózók véleménye roppant negatív a kunnilingusszal kapcsolatban. „Azt gondolták, hogy ez egyszerre nagyon bizarr és nagyon vicces, ezért beledolgozták a forgatókönyvbe” – mesélte Imperioli.

Összegzés

A DC olyan darázsfészekbe nyúlt bele, amelyben 20 éve már téli álmukat aludták a darazsak. A közelmúlt popkulturális termékeiben már teljesen elfogadottá vált a nők orális kielégítése, gondoljunk csak például a Trónok harcára, amelyben Jon Snowt azt követően nevezik „megfelelő szeretőnek”, hogy szájjal kényeztette Ygritte-et.

30 évvel ezelőtt még talán megállta volna a helyét egy olyasféle indoklás, hogy „hősök ilyet nem csinálnak”. Az sem meglepő, hogy egy maffiózókról szóló sorozatban sem került éppen pozitív megvilágításba a nőknek nyújtott orális szex. Elvégre a maffia egy alapvetően hierarchikus hatalmi szervezet, amelynek tagjai számára ráadásul (némelyik) katolikus dogma is fontos.

Ám 2021-ben – az ókorral vagy a középkorral szemben – már egyáltalán nem számít a gyengeség jelének, ha valaki képes szájjal örömöket nyújtani odalent egy nőnek. Aki képes odafigyelni a másik igényeire, s adott esetben tenni is azért, hogy ki is elégítse a partnere vágyait, az cseppet sem gyáva. Mindennek átadásában pedig a film- és sorozatiparra is kulcsfontosságú szerep hárul.


1 Joe Otterson: How ‘WandaVision,’ ‘The Umbrella Academy,’ ‘Harley Quinn’ Subvert the Superhero Genre. Variety, 2021. június 14. Letöltve: 2021. június 21.

2 Debra Ollivier – Jean-Lorin Sterian: Az orális szex története. Korunk, 13. évf. 5. sz., 63–67. oldal. (János Réka összeállítása és fordítása)

3 Michael Imperioli – Steve Schirripa: Talking Sopranos #9 "Boca". Talking Sopranos, 2020. május 25. Letöltve: 2021. június 22.


[A képeket a szerkesztőségünk válogatta.]

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat