Kritika | Paul Verhoeven: Benedetta Kritika | Paul Verhoeven: Benedetta

Szent Benedetta legendája

Paul Verhoeven: Benedetta

ÉRTÉKELD A FILMET!
Benedetta
Paul Verhoeven
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 10 (2)

10
(2)

Szerinted?

0

Paul Verhoeven új filmjében a szent és a profán találkozása egy Szűz Mária-szobrocskából faragott fadildóban ölt testet, apácák kezdenek romantikus és szexuális viszonyba a zárda falai közt, üstökös jön, pestis tombol, és az egyházi autokrácia kegyetlen kínzásokkal sújt le a testi  bűnök élvezőire.

A fentiek alapján könnyű lenne a Benedettát azzal vádolni, hogy ízléstelenül hatásvadász, istenkáromló, pornográf – de sokkal inkább arról van szó, hogy Verhoeven egész egyszerűen nyíltan és direkten szeret történetet mesélni. Mi több, a filmet valós események inspirálták: Benedetta Carlini, egy 17. századi apáca és keresztény misztikus történetét dolgozza fel Judit C. Brown könyve alapján.

Benedetta (Virginie Efira) egészen kiskorában kerül a Pescia városában található zárdába, miután édesapja és a zárdafőnök a feje fölött megegyeznek a megfelelő árban, amiért befogadják őt. Már ekkor furcsa, általa csodaként értelmezett dolgok történnek vele. Tizenegynéhány év elteltével az egyik legodaadóbb és hitbuzgóbb apáca lesz, víziókban találkozik Jézussal, aki feleségül szeretné venni, és akivel szívet cserélnek. Időközben felbukkan a kissé szabadszájú, bohókás Bartolomea (Daphné Patakia), aki játékosan közeledik Benedetta felé, ő pedig némi hezitálás után (természetesen a hitével és az egyház szellemiségével vívódva) végül belemegy a romantikus-szexuális viszonyba. Gyanús körülmények között stigmák jelennek meg Benedettán, majd zárdafőnök lesz, és egyre inkább magáénak érzi a szent megváltó szerepét.

Kép a Benedetta című Verhoeven-filmből

Az alaphelyzetből adódóan könnyen lehetett volna a Benedetta egy olcsó provokáció, de szerencsére bőven van benne elég tartalom ahhoz, hogy ennél azért több legyen, és az „elnyomó egyház” kontra „elnyomott szexualitás” leegyszerűsítő dichotómiáján is túllépjen. Teszi ezt egyrészt azzal, hogy nem idealizálja és romantizálja túl a Benedetta és Bartolomea közti viszonyt: nem aranyos szerelmesek egymásra találását látjuk, hanem egy nyers, testi és érzelmi valójában megmutatott viszonyt, ami árulástól és utálattól sem mentes. Másrészt a film fókuszában kevésbé az elnyomás, és sokkal inkább a hit és a valóság viszonya áll. Többször merül fel gondolatként a filmben, hogy Isten bármilyen módon kommunikálhat velünk, és hogy neki is szüksége van eszközökre. A kis Benedetta az első jelenetben „megmenti” a családját néhány útonállótól: Mária segítségét kéri, mire egy madár arcon pottyantja az egyik banditát, amit Benedetta határozottan csodának értelmez, ami neki köszönhető.

Kép a Benedetta című Verhoeven-filmből

Sokáig nem válik világossá, hogy Benedetta stigmái „valódiak-e”, vagy ő maga hozta létre őket. Bár sugallja a film, hogy mi is történik, bizonyos értelemben ez lényegtelen lesz: az apáca értelmezésében az is ugyanúgy csoda lehet, ha ő maga okozta a sebeket, hiszen Isten rajta keresztül kommunikál. Hasonlóan Benedetta megígéri, hogy megvédi Pescia lakóit a pestistől, utána pedig megparancsolja a városi őrségnek, hogy senkit ne engedjenek be vagy ki. Látszólag csupán megvezeti az embereket, de összeségében arra következtethetünk, hogy Benedettát semmi más nem vezérli, csupán a (már-már megszállottságba átcsapó) hite. Hasonlóképpen a Bartolomeával való viszonyáról is úgy beszél, mint egy gesztusról, amivel kifejezi az emberek iránti univerzális, „jézusi” szeretetét. Rengeteg ilyen és ehhez hasonló, hit általi „átkeretezés” történik a filmben, ami egy elég fanyar és kellemetlen gondolatra enged következtetni: a valóság csupán az egyén, a szubjektum értelmezésében jön létre, és nincs nagy, közös igazság (és nem nehéz e gondolat aktualitását felfedezni).

Kép a Benedetta című Verhoeven-filmből

Hangsúlyos szerepet kap a test, amit Verhoeven nem fél megmutatni mindenféle kontextusban: ürítés közben, betegen, szexuális tevékenységek közepette, holtan és élve. A test egyszerre lesz a bűn, a szenvedés (nem véletlen a testet fenyegető pestis mindent belengő jelenléte), de az öröm és a boldogság helye is. A testben íródnak egymásra a látszólag egymással ellentétes fogalmak: a szakrális és a világi (amit vizuálisan jól szemléltet a már említett Mária-szobor), fájdalom és az élvezet, bűn és tisztaság, élet és halál. A test és a hit viszonya Benedetta személyében fonódik össze: szemben a keresztényi alapgondolattal, miszerint a szenvedés vezet istenhez, szerinte a gyönyör is ugyanúgy vezethet hozzá. Mint ahogy minden más is, a test is a kontextustól és az értelmezéstől való folyamatos függésben van, de mégis ez az egyetlen dolog, ami mindenek fölött áll és valami kapaszkodót adhat a valóság kitapintásában.

Kép a Benedetta című Verhoeven-filmből

Minden leleménye mellett néha szét-szét esik a film, és az sem tesz jót a szerkezetnek, hogy a második felében indokolatlanul sokat szerepel a nyomozást végző püspök (bár a jelenléte és szemszöge releváns), ami kissé eltereli a figyelmet Benedettáról. Továbbá az sem segíti a nézői élményt, hogy igazán szimpatikus szereplők sincsenek, leszámítva talán a Charlotte Rampling alakította Felicita nővért. Az okosan egymásba nyitott témái és a provokatív jelleg ellenére nem válik egy megrázó alkotássá, szemben mondjuk az Elle-lel, Verhoeven előző filmjével (ami annak is tudható be, hogy abban sokkal több és pontosabb figyelmet kap a címszereplő). Szerencsére a didaktikusság csapdájába sem esik és bár rájátszik a „leszbikus apáca” alaphelyzet erotikájára, nem fetisizálja azt, illetve bőven akad benne annyi humor és a rendezőre jellemző szatirikus felhang, hogy élvezetes filmélmény maradjon.

Támogass egy kávé árával!
 
Benedetta

Benedetta

Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 131 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

10 (2)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat