Recenzió | Playstation5-teszt Recenzió | Playstation5-teszt

PS5: TNG

Playstation5-teszt

Azon szerencsés keveseknek, akiknek jutott a már három hónapja debütált, de azóta is hiánycikknek számító újgenerációs konzolokból, igazi időutazásban lehet részük...

...előszöris a múltba.

A Ceaușescu-féle hiánygazdaságos nyolcvanas évek óta nem fordult elő, hogy az emberfia/lánya ott álljon a gondosan előkészített pénzecskéjével, és hiába toporogjon a boltok előtt, mert a polcok biza üresek. Vagy leadjon rendelést egy hardverre (akkoriban mondjuk tárcsás telefonra), aztán meg hónapokat, éveket kelljen várnia, amíg megkapja. A magyarázat első látásra kézenfekvő: rohadt koronavírus. Ennél viszont kicsivel komplikáltabb a teljes kép: ezúttal maga a Sony kérte a viszonteladókat még indulás előtt (hivatalos európai launch-dátum: november 12.), hogy ne helyezzék az üzletek polcaira az új Playstationt, hogy ezzel elkerülhetőek legyenek az amerikai filmekből látott Black Friday-rohamok, ahol a boltok előtt sátorozó rajongók a novemberre már unalomig ismételt higiéniai és szociális távolságtartási szabályok betartása nélkül tolonganak egymás arcába, hogy elkapkodhassák az új holmit. Épp ezért az új hardvereket (a Playstationnel szinte egyidőben piacra dobott Xbox Series-konzolokat is) csak online lehet megvásárolni. Már akinek sikerült a bevásárlóbotok gyorsaságával felvennie a versenyt – a legtöbben hoppon maradtak. (Ezen bevásárlóbotok gazdái aztán online árverő-honlapokon árulták – és árulják a mai napig – horribilis összegekért az összetarhált konzolokat.)

Playstation 5

Akkora hiánycikk lett a hét év után (a PS4, illetve az Xbox One 2013-ban jelent meg, ugyebár) generációváltással kecsegtető masinákból, hogy az egyik romániai retailer még tombolát is szervezett, amelyen az előre befizetett összegért meg lehetett nyerni a PS5-öt, a többiek meg visszakapták a pénzüket (lett is cirkusz belőle). Az eredmény: minden idők egyik legerősebb konzol-piacindítása a Playstationnek (az Xbox sem szégyenkezhet, de nem tudott labdába rúgni a PS5-hype mellett). A jó hír az, hogy a járvány enyhülésével (?) kissé megerősödni látszanak a gyártósorok, így egyre több PS5 bukkan fel a rendes viszonteladók online polcain is, így sikerült – a nosztalgikusnak tűnő, de mégiscsak idegőrlő szocialista várakozólistás fílinget végre hátrahagyva – beszerezni a Gametett rovat számára is egyet ezekből a futurisztikus masinériákból.

…aztán pedig a jövőbe.

Az előző generációs fekete, szép dizájnú, de mégiscsak egy dobozra emlékeztető formavilág, de pláne az új Xbox monolitikus kinézete mellett a PS5 tényleg egy jövőbetekintő masina. A konzolok sidney-i operaháza, ha úgy tetszik. Mások szerint egy csökött levegőpárásító gépezetre hasonlít. A lényeg: a Sony ismét adott a külcsínre is. A matt fehér lapok közé elegánsan ékelődő fényes fekete görbületek, ha egyébre nem is jók, de a szemet megragadják (és harmonizálnak a szintén fehér-fekete PSVR-szemüveggel). A fifikás dizájn megfontolt ipari tervezés eredménye: úgy építették fel a konzolt, hogy könnyedén ki lehessen fújni majd belőle a port, illetve erőfeszítés és százezer apró csillagfejű csavar szétszórása nélkül lehessen bővíteni a tárhelyet. Belül sem néz ki rosszabbul az erőmű, a főmenü ráncfelvarrása is jól sikerült, habár ha sok a feltelepített játékunk, akkor igencsak fog hiányozni a PS4 funkciója, amivel folderekbe rendezhetjük a tartalmat.

Playstation 5

Új generációhoz új kontroller dukál, és a Sony itt tudta a legnagyobbat villantani a riválisai (Xbox, kisebb mértékben a Nintendo Switch) ellen. Az új irányítókar tényleg futurisztikus, és tényleg állkapocs-összevakargatós. Kinézetre még hagyján, de amint elindítjuk a konzollal szállított, Astro’s Playroom című, cuki robotos játékot (amit konkrétan azért készítettek, hogy az új kontroller erősségeit minél mellveregetősebben demonstrálja), tényleg felkiáltunk. Az ezelőtti generáció, nagyjából a régi Nokia-telefonok rezgéseinek a dinamikáját és hangját produkáló vezérlőihez képest ez nem is egy, hanem akár több generációnyi ugrás. Az ún. haptikus visszacsatolás ezúttal ultrafinomra hangolt: konkrétan a bőrünkön érezzük, amint a képernyőn irányított figura homokban caplat, vízben tocsog, vagy épp esővel, széllel, netán jégesővel küzd. Tényleg elmesélhetetlenül cool dolog, amit érezni kell. Erre csak rátesznek egy lapáttal az ellenállást kifejtő ravaszok (az íj húrjának felhúzása tényleg érzékelhető), a beépített hangszóró és mikrofon (ami akár a ráfújást is beviteli parancsnak érzékeli) és az előzőhöz képest kissé feljavított touchpad.

…és végül a jelenbe.

Az újgenerációs konzolok egyik selling pointja az SSD-re való áttérés. Az igazság az, hogy 2020-ban ez már rég nem kellett volna újdonságnak számítson. Legtöbbünk operációs rendszere már akár egy évtizede azért tud oly gyorsan bootolni, mert a régi, mechanikus, pörgő mágneslemezzel működő HDD-khez képest kisebb, de sokkal gyorsabb SSD-ken tároljuk, a lomhább hardokat meghagyva képek, filmek tárolására. Szóval épp ideje volt, és a Sony is meglépte a meglépnivalót, egy igen furcsa számmal: a PS5-ben egy 825 gigás ultragyors esesdé van. Ne kérdezzétek, hogy melyik zseniális mérnök vagy könyvelő és miért találta ki ezt a hihetetlen összeget az 1 terabájt helyett – a lényeg az, hogy a rendszer által kiharapott területtel együtt alig marad több, mint 600 gigabájtunk, ami testvérek között is kevéske, még akkor is, ha a Sony által folyamatosan lebegtetett, a gyors tárolás miatti megszüntetett redundanciájú, ezáltal elvileg kisebb méretre passzírozható játékfájlokat nézzük. Mert például a Red Dead Redemption 2 több mint 100 gigáját nem passzírozták össze, az szent. Igaz, ami igaz: a PS5 tényleg szupergyors. Gyorsan bootol, gyorsan indít el játékot, gyorsan tölt és installál – PC-hez szokott szemeknek nem lesz épp akkora truváj, de a PS4 és az Xone kínlódásához képest felüdülés, hogy szempillantás alatt válthatunk játékok között.

Playstation 5

A másik jelenbéli rögvalóság a grafikai teljesítmény: tény, hogy egy 60FPS-es, 4K-felbontású játék futtatására képes, PC-be helyezhető videókártya nem olcsó dolog, de már nem is újdonság – de így legalább egy komplett gépezetet kapunk azon az áron, amiből PC-n épp csak a kártyára futná. A Sony és a Microsoft konzoljai emellett igazán valósághű megjelenítést, konkrétan raytracing technológiát ígértek a masináikba, és ez elvileg meg is van – csak a játékok nincsenek még meg hozzá. A Watch Dogs Legion PS5-ös verziója alig tűnik szebbnek, mint a PS4 Prón futtatott változat, azokról a játékokról nem is beszélve, amelyek semmiféle PS5-specifikus upgrade-et sem kaptak (mint például az említett RDR2) – de legalább ezek is gyorsabban (legalábbis rövidebb töltöképernyőkkel) futnak, és garantáltan nem találkozunk meg-megbicsakló FPS-sel, marad a konstans 30 vagy 60 kép másodpercenként. Na, és természetesen a PS5 halk, legalábbis sokkal halkabb, mint az épp a lelkét kiadó helikopterre emlékeztető PS4 Pro…

De akkor mivel játszunk?

Mivel a Sony mindig is az exkluzív játékai miatt tudott piacvezető lenni, a zseniális kontroller mellett ezúttal is a saját tartalmaik miatt tudja esetlegesen megtartani Xbox-szal szembeni előnyét. Egyelőre viszont nem úgy tűnik, hogy bármelyik konzolgyártó is lubickolna a friss tartalomban. Sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy ezért kár volt sietni és megreszkírozni ezt a sokakat frusztráltan hagyó indítást. A PS5-ön épp egy vékony maréknyi olyan játék van, amit sehol máshol, még a PS4-en sem játszhatunk: az egyik az eleve egy szűk mazochista rétegnek készült Demon’s Souls-remake, a másik a már említett robotkás kontroller-demó, továbbá a Godfall nevű felesleges „looter-slasher”, a negyedik pedig az épp a napokban debütált pörgős roncsderbi-multiplayer, a Destruction Allstars, ahol egy arénában kell autónkkal a többiek autóit minél gyorsabban és kreatívabban szanaszét zúzni. És ennyi. Persze, ott van még a pókemberes kaland PS4-en is futó folytatása, a Spider-Man: Miles Morales, meg egy-két Ubisoft-játék, amelyek kissé jobban néznek ki az új konzolon, de alapvetően egyelőre egyik konzolon sem dúskálhatunk kifejezetten rájuk írt programokban.

Playstation 5: Destruction Allstars

A jó hír, hogy a PS3-PS4 átállással ellentétben ezúttal a PS5 az eggyel korábbi generáció szinte mindegyik játékát futtatja. És hogy a Sony kompenzálja valamelyest az indítás foghíjasságát, az Plus-előfizetők rendelkezésére bocsátott egy nagyon decens játékkönyvtárat az előző generáció sikercímeiből. Van itt PS-exkluzív húzónévtől kezdve (Days Gone, Bloodborne, Uncharted 4, God of War) már-már kaputelefonra is megjelent játékokig (Mortal Kombat X) mindenféle. Apropó, előző generációs exkluzív húzónevek: lassan, de biztosan kezdenek feltünedezni azok a patchek, amelyek egy-egy játékot még stabilabbá, szebbé tesznek PS5-ön. Az alapjáraton is elképesztő vizualitású God of War-reboot most például az eredeti 4K-felbontással, de stabil 60 FPS-en is játszható immár, és cudarul jól néz ki. És félni sem kell, ugyanis a szokásos késésekkel ugyan, de 2021-re már be van jelentve egy csomó izgalmas cím, csak várni kell. És hátha addig mindenkinek jut konzol…

Summa summárum, ez a konzolgeneráció-váltás rögösebb lett a tervezettnél, és a sok koronavírusos késés miatt hónapokba vagy akár egy évbe kerül, amíg az új konzolok igazán megmutatják majd a bennük rejlő potenciált. Kivéve, ha az idén tényleg érkezik a God of War: Ragnarök. Azzal mindent jóvátesznek majd.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat