Örmények Gyergyóban


A tavaly berobbanó koronavírus-járvány sajnálatos módon számos kulturális projekt létrejöttét akadályozta meg. Majdnem erre a sorsra jutott a Kalamár Gáspár-Gábor által jegyzett Örmények Gyergyóban című dokumentumfilm is, ami az eredeti elgondolás szerint a székelyföldi örmény közösségek bemutatására vállalkozott volna. A pandémia azonban felülírta ezt az átfogóbb elképzelést, nem rendezték meg a tavalyi év során azokat a kulturális eseményeket és családi találkozókat, ahol forgatni lehetett volna, ezért az értékrendjében, mentalitásában a többi székelyföldi örmény közösséghez nagyban hasonlító gyergyói örmény közösség bemutatására szorítkozik a film.

A forgatás keretét a 2020-ban tízéves évfordulóját ünneplő rangos gyergyószentmiklósi Örmény Művészeti Fesztivál adta. Az őszi, második hullámban szervezett forgatás során tapasztalt megszorító intézkedések ellenére jelentős szakembereket sikerült megszólaltatni, akik az örmények sajátos identitásáról, a befogadó, többségi magyar társadalomba való beolvadásáról és a nyelvük elvesztése mellett kultúrájuk bizonyos elemeinek továbbéléséről, a rendkívül gazdag épített örökségről, ruhaviseletük egyes motívumairól, valamint keleties vonásokat őrző gasztronómiájukról értekeznek. Mindemellett kiemelten foglalkozik a film az örmény hagyományok kortárs kultúrába való beágyazódásával, az erdélyi viszonylatban jellegzetes többes identitásnak a mindennapokban megélt szerepével is.

A gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébánia, valamint az értékes magángyűjteményekből származó archív képanyaggal gazdagon teletűzdelt film betekintést nyújt ennek a jelentős kulturális múlttal rendelkező közösségnek a meglehetősen hányatott, vallási üldöztetések által meghatározott történelmébe. A riportfilm és a dokumentumfilm határán mozgó filmből az is kiderül, hogy miért éppen az amúgy viszonylag zárt gyergyói székely közösségben él jelenleg is a legnépesebb székelyföldi örmény közösség és hogy mit jelent ma számukra ez a fajta kulturális örökség, mely által a befogadó magyar közösség is gazdagodik.

A Filmtett Egyesület és a Gavart közreműködésével, valamint az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) támogatásával létrejött filmnek a Filmtett oldalán kerül sor a bemutatójára:Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.