Cirkusz az egész világ – Danis Tanovic: Cirkus Columbia / Cirkusz Kolumbia

„Mint Rómeó és Júlia, csakhogy mindenki túlélte” – meséli szülei történetét Tanovic filmjének fiatal hőse. Viszont vannak dolgok, amikbe jobb, ha belehal az ember, s nem marad rá egy emlék, melyet eltörölni lehetetlen: így van ez a szerelemmel, és a háborúval is. Hogy a kettő mennyire (lehet) egyidejű – a kérdést lehet feszegetni, de annyi biztos, hogy egy adott ponton egyik feltételezi a másikat.

„Európa egysége nem képzelhető el a Balkán értékei nélkül” – E-mail interjú a Gucha! forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel

A tegnap megjelent filmkritika nyomán az alábbiakban a nemrég mozikba került Gucha! című film magyarországi forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel készített e-mail interjúnkat olvashatják. Érdekes színfolt a hazai piacon, mivel a figyelmét kimondottan a délszláv kultúra felé fordítja, ami külön öröm, ha az egyre szűkülő forrásból származó kínálatra gondolunk.

Európai történetek az ezredfordulón

Forradalmi hangulat jellemezte az elmúlt évben az európai forgatókönyvírók közösségét, amely első nagyszabású összejövetelét tartotta tavaly november 21–22-én Thesszalonikiben.

„Soha nem vonzott különösebben a kamera…” – Interjú Ognjen Svilicic horvát rendezővel

Az Armin egy apa-fiú történet. A főszereplők a siker reményében utaznak Szarajevóból Zágrábba egy szereplőválogatásra. Szerep helyett azonban csak egy dokumentumfilmes ajánlatot kapnak, amely személyes, háborús tragédiájukat dolgozná föl. Visszautasítják. A rendezővel a Pulai Filmfesziválon beszélgettem a horvát és a délszláv filmről, valamint a magyar kapcsolatok fontosságáról.