Lelkes kezdeményezők, profi stáb – A Márton Áron-film forgatásán jártunk

Szokatlan látványt nyújtott pénteken és szombaton a kolozsvári Szent Mihály-templom: füst gomolygott a gótikus térben, darura rögzített kamera mozgott a boltívek között és fahrtsínek futottak a padsorok mellett. A Zord idők csillaga munkacímen futó, Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilm első két forgatási napja zajlott le, erdélyi színészekkel és rendezővel, nemzetközi stábbal.

„Mindig az a jó, amit elnézel” – Interjú Prikler Mátyással, a Köszönöm, jól! című film rendezőjével

Prikler Mátyás szlovákiai filmrendező első nagyjátékfilmjével, a Köszönöm, jól!-lal az idei Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt, Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében láthattuk a filmet, Romániában pedig a TIFF-en, a Fókusz Szlovákia szekcióban vetítik. A rendezővel a magyar premier után beszélgettünk.

Arany Medve: 6,34 pont

Címlapsztori lett az elmúlt napokban Romániában A gyermek fekvése (Poziţia copilului) című film sikere, és nagyon helyes, hogy így történt. Románia az egyetlen kelet-európai ország, amelynek a filmművészetét szakadatlanul díjazták az elmúlt 7–8 év során a világ legnagyobb fesztiváljain. Very fashionable vagyunk, amilyen csupán az argentin mozi, a görög vagy az iráni volt a 90-es évek elején. Esettanulmányok témái lettünk, és a keleti blokk sok országa, köztük Csehország és Lengyelország is, próbálja kideríteni, mi a román filmes boom titka. „What’s the secret formula? – kérdezte még 1997-ben az amerikai filmkritikus Lee Marshall.

„A jó eredményhez meg kell bíznod az emberekben, együtt kell tudnod dolgozni velük.” – Beszélgetés Áprily Zoltánnal

Áprily Zoltán az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója, 2007-ben hozta létre a Daazo weboldalt, melynek célja az európai rövidfilmek népszerűsítése, összegyűjtése. Jelenleg egy új projekten dolgozik, melynek létrehozásához a filmkedvelő olvasók, a közösség segítségére is szükség lesz. Új terveiről és a közösségi filmfinanszírozás mibenlétéről, rejtelmeiről beszélgettünk.

Filmipar Európában – 7. rész – A filmgyártás alternatív finanszírozási forrásai

A nemzetközi szervezetek és az egyes államok által nyújtott finanszírozási források mellett alternatív források is elérhetőek a filmgyártó cégek számára produkciójuk finanszírozására. Az ezekhez a forrásokhoz való hozzáférés azonban a produkció műfajától és az egyes országokban kialakult finanszírozási struktúráktól függően változhat. A filmek gyártásának finanszírozása kapcsán az egyes finanszírozókat nem lehet külön kezelni, azok szerepe, és az általuk megszerzett filmjogok felhasználása szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Filmipar Európában – 5. rész. – Közvetlen filmtámogatási rendszerek

A nemzeti, kulturális identitás megőrzése és a filmipari kapacitásaik lehető leghatékonyabb kihasználása és annak járulékos hasznai miatt szinte valamennyi európai állam fontosnak tartja saját filmiparának, filmművészetének fenntartását, fejlesztését. A kulturális és gazdasági célokat szolgáló állami támogatások egyik formáját a közvetlen támogatások jelentik, azaz az egyes államok a központi költségvetés által is finanszírozott szervezeteken keresztül, pályázatok útján juttatják el a filmipari szereplők, illetve a filmipari területek és tevékenységek részére a támogatásaikat.

Filmipar Európában – 4. rész – Koprodukciós filmkészítés, nemzetközi filmkoprodukciós egyezmények

Minden bizonnyal nem árulok el nagy titkot e lap olvasóinak azzal, hogy vannak filmek, amelyeket koprodukcióban készítenek el. Ez köztudott dolog, azonban valószínűleg sokan nem gondolkoztak még el azon, hogy tulajdonképpen mit is jelent a koprodukciós gyártás, és hogy az milyen szerepet tölt be az európai, illetve a világ filmiparában.