Az a hely, ahol mindenki a saját filmjében játszhat! – Felkerestük a felújítás alatt álló kolozsvári RADEF-raktárt

Az egykori Országos Filmterjesztői Vállalat (RADEF) kolozsvári filmraktárának megmentésére szükséges pénzösszeg összegyűlt, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál által kezdeményezett kampány már hónapokkal ezelőtt lezajlott. Mi történt azóta a helyszínen? Mire számíthatunk a jövőben, ami a filmraktárt illeti? Roxana Tarkóval, a projekt koordinátorával meglátogattuk azt az erdélyi filmes központot, amely 10 évvel ezelőtt még filmtekercsek ezreinek adott otthont. 

Mentsétek meg a gyönyvásznat! – Konferencia a 13. TIFF-en

Miután a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 2009-ben kampányt indított a kolozsvári Köztársaság (Republica) mozi megmentéséért, idén Salvati marele ecran!  (kb.: Mentsétek meg a gyöngyvásznat!) címmel újból akcióba lendült, és arra biztatja az embereket, hogy mentség meg a mozikat.

Filmsirató – Celluloidhalál az elhagyott kolozsvári filmraktárban

Száz évig volt a szem legjobb barátja, a hetedik művészet vászna, papirusza és kottája, a moziterem világűrjében a nap-vetítőgép előtt táncoló felhő, ami színessé tette az éjszakát, akkor is, ha fekete-fehér volt. A művészetet biznisszé varázsoló amerikai stúdiók mai unokái megunták, leszanálták, hogy újabb, könnyebb és olcsóbb hamisítványával vágjanak a produkciós költségekből. De ők is tudják, hogy soha a büdös életben nem lesz ugyanolyan.