Igényes fiatal alkotók mívesen megmunkált filmjei – 35. Magyar Filmszemle – Budapest, 2004. január 26–február 5. – Nem fikciós filmek szekció

A tavalyi év dokumentumfilm-termése (legalábbis annak a szemlén megjelenő része) némi optimizmusra ad okot a műfaj jövőjét illetően. A versenyben résztvevő alkotások készítői között számos fiatalt találunk, akik nemcsak nyilvánvalóan tehetségesek; újszerű megközelítésmódjukkal, szakmai felkészültségükkel is hozzájárulhatnak a műfaj megújításához és népszerűsítéséhez.

Érdekes csírák – 35. Magyar Filmszemle – Budapest, 2004. január 26–február 5. – SZFE vizsgafilmek szekció

A 35. Magyar Filmszemlén is megejtette évenkénti szokásos bemutatkozását a magyar filmes szakképzést biztosító Színház és Filmművészeti Egyetem, amikor öt blokkban vetítette az idei vizsgafilmek termését. Adásrendezők, televízió-rendezők és kameramanok egyaránt számot adhattak tudásokról – volt itt minden: Örkény-adaptációk garmadától televíziós riportokon ívelt az út a kisjátékfilmekig. Vegyes színvonal: biztos technikai tudás, hiányos történetek, érdekes csírák jellemezték ezt a mintegy harminc filmet – lássuk most az említésre méltóakat.

Próba – szerencse? – 35. Magyar Filmszemle – Budapest, 2004. január 26–február 5. – Kísérleti kisfilmek szekció

Sajnos a legtöbb film esetében hiányzott a tartalom és a forma harmóniája, általában vagy az egyik, vagy a másik hiányzott, s ebben nem kis szerepe volt annak, hogy az alkotások zöme tapasztalatlan, kvázi elsőfilmes alkotóktól került a versenybe, vagy olyanoktól, akik pénz és nagyobb alkotás készítésének lehetősége híján kényszerből forgattak kisfilmet.

Gyerekfilmek, határok, őrültek és az ördög bizonyos testrészei – 35. Magyar Filmszemle – Budapest, 2004. január 26–február 5. – Kisjátékfilmek szekció

A 35. Magyar Filmszemle hangsúlyosan vegyes tematikájú, technikájú és színvonalú kisfilmjeinek mezőnyében végül egy kolozsvári rendező által szignált darab nyert: Lakatos Róbert Gen(i)us diabolisÖrdögtérgye című alkotásának ítélték a legjobb kisjátékfilm díjat.

A Szemlén is meg nem is – 35. Magyar Filmszemle – Budapest, 2004. január 26–február 5. – Információs vetítések szekció

Mostoha sors jut az információs blokkba sorolt alkotásoknak a Magyar Filmszemlén, mivel az nem képez egy jól definiált jellegzetességekkel rendelkező kategóriát, nagy költségvetésű játékfilmektől home video-szerű bohóckodásokon keresztül dokumentumfilmig minden belefér, ezért sosem lehet igazán tudni, mire várjon az ember. Talán éppen ezért időnként értékes felfedezéseket is lehet itt tenni.