Sűrítés és eltolás – Abel Ferrara: Pasolini

Ferrara filmje Pasolini utolsó napjának eseményeit követi 1975. november 2.-án bekövetkező haláláig. A lineáris történetvezetésbe a félbemaradt művek nyers felidézését sűríti, ami egy fantázia-kollázs képzetét kelti, és bár felmenti a szerzőt az alól, hogy sajátos látásmódot kínáljon a gyilkosság körülményeiről, mégsem elég hiteles.

A halottlátó asszony esete Hitchcockkal – A Filmtett filmötlet-pályázatának díjazottjai

Döntött a Filmtett folyóirat tavaly év végén meghirdetett filmötlet-pályázatának zsűrije. A Kocsis Ágnes filmrendezőből, Durst György producerből és Jakab–Benke Nándor filmkritikusból álló testület mintegy hatvan jelentkező munkái közül válogatott, külön értékelve a középiskolások és a felnőtt jelentkezők írásait.

Filmtervek – A fényképezésről

Történetünkben nem számít sem az idő, sem a hely. Nincsenek zászló alatt egyesülő országok, nincsenek közös múlttal, hagyományokkal bíró nemzetek. Vannak ellenben kisebb csoportosulások, melyek azonos védjegy (Kodak, Nikon, Zenit), vagy azonos „perspektíva” alatt egyesültek. Háború zajlik közöttük, de nem a számunkra megszokott, hagyományos fegyverekkel, hanem a sokkal hatásosabb, pusztítóbb fényképezőgépekkel. A cél a másik minél tökéletesebb rögzítése. A film négy nagyobb egységből áll.

Filmtervek – A látogatás

„San Bernardino ragyogott és izzott a délutáni hőségben. A nagy melegtől olyan volt a nyelvem, mint a tapló. Valósággal lihegtem, ...” A. felpillantott a könyvből. Nyelvével végigtapogatta a szájpadlását. Milyen lehet a taplószerű nyelv? A szobát majdnem teljesen elnyelte a félhomály. Felállt a karosszékből, a könyvjelzőként használt biztosítási szerződést becsúsztatta a lapok közé, a könyvet letette az olvasóasztallá avanzsált konyhaszékre, majd az ablakhoz lépett, hogy behúzza a függönyt. Ez volt a szürkületnek azon pillanata, amikor már nehezen lehet kivenni a dolgok körvonalait, de a sötétség még nem foglalta el szelíd trónját.

Filmtervek – Gyorsvonat

Nyár, fülledt meleg. Tikkasztó hőség. Nagy forgalmú vasútállomás. Sürgés-forgás: aluljáró, felüljáró, tolató szerelvények zakatolása. A peronon lézengés. Egy rongyos koldus kéreget. Egy fiatal nő fagylaltot árul. A kisgyerek sorra kerül, a fagylaltgombócot a földre ejti. Szinte meztelen fruskák srácokról pusmognak. A kamasz srácok összebújó sugdolózása, harsány nevetése a lányokról.

Filmtervek – Kétes valóság

Magány, idegösszeomlás, bosszú ... és mindez egy családi videófelvevőn rögzítve – ez képezi a Kétes valóság című kisjátékfilm témáját; de ugyanakkor, a film vizsgálat alá veszi a napjainkban oly népszerű „valóságműsorok” realitását is, rávilágítva, hogy nem minden, ami annak tűnik, való.