Dokfilmek orrvérzésig – Dialëktus Fesztivál 2010

Hétfő este ért véget a Dialëktus Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvény talán legizgalmasabb momentuma a myDEER workshop volt, de láthattunk Zolnay Pál-dokumentumfilmeket, megtanulhattuk, miről ismerszik meg a jó doku-kritika, és persze voltak kortárs dokumentumfilmek is szép számmal.

Sorstalan játékfilmpaletta – 36. Magyar Filmszemle – Budapest, 2005. február 1–8. – Játékfilmek

Az idei filmszemle rengeteg meglepetéssel fogadta nézőit. A humor és – a játékfilmes zsűri szavaival élve – az alkotói düh mindenképpen értékelendő a bemutatott alkotásokban. Úgy tűnik azonban, a magyar filmgyártás hadilábon állt a történetmeséléssel az elmúlt évben. A forgatókönyveket a rendezők írják – talán ezen csúszhatnak el a filmek. A zsűrik mégis kiosztották minden díjukat, úgyhogy akad értékelendő a magyar filmben.

Boszorkány vagy, kislányom – Beszélgetés Groó Diana filmrendezővel

Nem mindennapi dolog, ha az ember olyanokat nevezhet mesterének, mint Schiffer Pál, Simó Sándor és Elek Judit. Ráadásul mindezeket együtt. És ha Krzysztof Zanussi stúdiójával, Spielberg lengyel stábjával dolgozhat együtt első nagyjátékfilmjén. Izgalmas filmes pályakezdet, nőként, zsidóként, Magyarországon.