A szabadság ököljoga – Glenn Ficarra-John Requa: I Love You Phillip Morris

Manapság a filmek elején már nem elég kiírni, hogy igaz történetről van szó, hanem meg is kell erősíteni ezt az állítást a hitetlen néző számára, valahogy így: „De ez most tényleg igaz. Komolyan.” Glenn Ficarra és John Requa rendezőpáros első nagyjátékfilmje kezdetén is ez történik, mozijukban egy ma is börtönben csücsülő férfi, Steven Jay Russell fordulatokban gazdag életét vitték vászonra.

A nagy tökölés – Lynn Shelton: Humpday / A legmelegebb nap

Kevin Smith Zack és Miri pornót forgat című filmje után máris itt egy újabb mozi, aminek cselekménye egy felnőtteknek szóló film forgatása köré szerveződik. Ezúttal Ben és Andrew csap bele a lecsóba, ráadásul ők melegre veszik a figurát. A dokumentarista stílusban leforgatott A legmelegebb nap nézése közben ezen felül olyan érzésünk lehet, mintha egy játékfilmmé sűrített reality showt látnánk.

Az ötlettelen divatdiktátor – Larry Charles: Brüno

Sacha Baron Cohen sajátossága és ereje abban rejlik, hogy különös érzékenységgel nagyítja fel a populáris kultúra kliséit, szemet gyönyörködtető könnyedséggel és fapofával relativizálja a nyugati világ esszenciájaként értelmezett amerikai társadalom értékeit, szokásait, sztereotípiáit vagy kulturális kódjait.

A rendkívüliség hagyományos dicsérete – Gus Van Sant: Milk

Úgy látszik, a filmek stílusa menthetetlenül hasonul a főhős tevékenységéhez: a közéleti személyiségeket, politikusokat középpontba állító biopic-ek stílusjátékok helyett a tárgyilagossághoz és dokumentarista hangvételhez vonzódnak. Gus Van Sant kísérletező kedvű alkotások után (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok) egy életrajzi filmmel próbál beférkőzni az akadémia kegyeibe.

Szexuális rendbontás – 17. Londoni Leszbikus és Homokos Filmfesztivál, London – National Film Theatre, 2003. április 2–16.

Európa legnagyobb, s egyben a világ legjelentősebb – nem díjazott – leszbikus és homokos filmfesztiváljának adott ismét otthont az angol főváros. A Brit Filmintézet által 17-ik alkalommal megrendezett két hetes esemény évről évre áttekintést nyújt arról, hol tart ma a homokos kultúra, mennyire változott meg a világ hozzáállása, s hova vezet ez a még mindig fejlődésben lévő folyamat. Ez a két hét azonban nemcsak a mozi ünnepe volt, hanem a meleg filmkészítők filmművészethez való hozzájárulásának az ünnepe is, frappáns kis cseresznyés logóval.