Nem lehetett ez a film szép – Interjú Erdély Mátyás operatőrrel

Az utóbbi öt-tíz év egyik legerősebb filmje számomra a Saul fia. Mindig azzal szoktam lemérni, hogy mennyire működik egy film, hogy mennyire tudom elfelejteni a technikát, hogy mennyire érzem azt, hogy visz a film magával, anélkül, hogy eszembe jutna, hogy most itt van egy derítés, most átkomponált az operatőr vagy ilyesmi. A Saul fiánál még azt sem vettem észre, hogy nem figyelek a technikára. Erdély Mátyás operatőrrel beszélgettünk az alkotói folyamatról, arról, hogyan lehetett így elrejteni a nyomokat.

Új rögzítési technikák – DSLR-videózás VI.

Mikor az ősi 2008-ban megjelentek a videórögzítésre alkalmas fényképezőgépek, osztatatlan lelkesedést váltottak ki a világ független filmeseiből. Az ok érthető: a videórögzítés történetében először egy keményen dolgozó kisember számára is megfizethető kamera is képes a filmkamerák Gucci-táskáihoz hasonló minőségű képet rögzíteni, ha az ember rászánja az időt, hogy megtanuljon dolgozni velük.

Szenzorális élvezetek – DSLR-videózás III.

A digitális videó, főleg az alsóbb árkategóriában, még mindig a filmszalag sajátosságaihoz próbál alulról közeledni. A DSLR-ek ebben egy nagy lépést tettek meg a korábbi kamerákhoz képest, nem utolsó sorban a nagyobb kontrasztátfogásuk miatt.

Cloverfield hazatelefonál – J.J. Abrams: Super 8

A Piranha 3D és a Sikoly 4 után újabb remek, önironikus retró popcorn-horrort hoz az amerikai főáramlat. A J.J. Abrams írta-rendezte Super 8 Steven Spielberg ufós-dinós klasszikusait idézi meg, aki ráadásul producerként is jegyzi a filmet.

Profi és félprofi kamerák – IV. rész: a Panasonic DVCPRO HD P2

A Panasonic az utóbbi időben vezető szerepet játszott a video technológiák fejlesztésében; a filmkészítéstől kezdve a műsorszóráson át egyéb professzionális alkalmazásokig. Vezető technológiájuk legjavát egy igen izgalmas új felvevőbe építették bele, ez pedig az AG-HVX200. Ez a DVCPRO HD P2 kézi felvevő úgy van megtervezve, hogy kielégítse a HD felvételi módokban felmerülő igényeket. Ez a cég első HD kamerája, amely P2-t felvevő eszközt használ, ami forradalmasíthatja az egész gyártási mechanizmust.

Profi és félprofi kamerák – III. rész: Mozifíling DV-áron

Ebben a részben a Canon két olyan digitális videokamerájával ismerkedhetünk meg, amelyek elsősorban azoknak szólnak, akik videokamerával szeretnének minél közelebb kerülni a filmszalag illúziójához. A gyártó a számos beépített számítógépes funkció mellett biztosította a bármilyen más Canon-optikával való kompatibilitást is.

Profi és félprofi kamerák – II. rész: Irány a HD! – A Sony HVR-A1E és a HVR-Z1E High Definition kamerák

Ezek a kamerák, amelyek már HD-ben is tudnak rögzíteni, és rendelkeznek filmes szolgáltatásokkal, talán már tényleg alkalmasak arra, hogy olyan minőségű anyagot forgassunk velük, amely vászonra kivetítve is élvezhető. Ezzel tényleg megnyílik annak a lehetősége, hogy nagyon kis költségvetésű filmeket (legalább is a költségvetés technikai részén) lehessen készíteni anélkül, hogy nagy kompromisszumokat kellene kötni a minőség rovására. Ezt persze csak a jövő döntheti el, de az innen legalább jól néz ki.