Nyolc napig kicsit majális volt – Mediawave Filmfesztivál – Győr, 2009. április 25-május 2.

Tizenkilencedszer, 8 napon át. Különleges utazás volt: a Holdra szálltunk és Zimbabwe homokján táncoltunk anélkül, hogy kitettük volna a lábunkat Győr belvárosából. Persze nem csupán képben jártuk be a világot, hiszen a fesztiválon, mint mindig, kulcsszerepet kapott a zene: az argentin tangó, a szibériai torokhang, az amerikai szaxofonszó…

Kicsit más: Mediawave-napló III. – Mediawave, Győr, 2008

Kelet- és Közép-Európa, dokumentumfilm. A 18. Mediawave zsűrije által díjazott filmek szinte tisztán körvonalazhatók ezzel a két kifejezéssel. Magyar, orosz, lengyel, román és bolgár filmek kaptak díjat, közülük öt dokumentum- és két-két kis- és nagyjátékfilm.

Kicsit más: Mediawave-napló II. – Mediawave, Győr, 2008

Tévedtem. A zenekérdés megoldódott: a vetítések után is akad izgalmas hallgatnivaló, csak underground. Mármint le kell menni érte a pincébe. Meg egyébként is, de az nem csak. Most már, hogy fizikai képtelenség nincs, hagyjuk a zenét, és barátkozzunk a filmes étlappal, az a biztos.

Kicsit más: Mediawave-napló I. – Mediawave, Győr, 2008

Mi is az a Mediawave? Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál. Fényírók fesztiválja. Sajnos valójában nem zene és film. Zene vagy film. Mert ha a filmek érdekelnek, akkor fizikai képtelenség részt venni a zenei programokon. Marad a jó filmzene és néhány elcsípett morzsa a zenei kínálatból.

A dokumentumfilm hangvilága

A cím nem egy gyakran vitatott, nagy jelentőséggel felruházott kutatási területet jelöl. Ha felületesen közelítünk, azt is gondolhatnánk, nem is érdemel kitüntetett figyelmet.

Kis teremben művészfilm, nagy teremben kasszafilm – A III. Filmtettfeszt filmforgalmazásról szóló kerekasztal-beszélgetése*

Jó napot kívánok, Zágoni Balázs vagyok, a Filmtett szerkesztője. A Filmtett-születésnap hagyományához tartozik a rendhagyó kerekasztal. Tavalyelőtt a filmes lapok szerkesztőit sikerült, mint kiderült, első alkalommal, egy asztal mellé leültetni, tavaly a producerekkel folytattuk ezt a sort és idén azt mondtuk, hogy akkor haladjunk tovább a film előállítási láncában és következzenek a filmforgalmazók és a moziüzemeltetők.