Cannes 2021, percről percre

Ismét élőben jelentkezünk az év legfontosabb filmes eseményéről, a 74. Cannes-i Filmfesztiválról. Cikkünk naponta legalább egyszer frissül, mégpedig webnaplós formában: mindig a legfrissebb történések vannak legfelül.

First Cut 2017 – Így gondolkodnak a világról és a mozgóképről a Sapientia filmszakosai

Film és fotó határán mozgó kísérleti munkák, animációs dokumentumfilm, kisjátékfilmek és portréfilm is készült az elmúlt egy-két évben a kolozsvári Sapientia filmszakán. A First Cut 2017 címmel megrendezett eseményen a végzősök mellett minden évfolyam mutatott valamit a tanszéken folyó kreatív munkából. A válogatás alapján nem beszélhetünk jól körülhatárolható filmes iskoláról, inkább egyedi látásmódok körvonalazódnak, és a sokféle műfaj, téma mögött a mozgókép médiumáról való intenzív gondolkodás látszik.

Kiforrott, mint a bosszú – Megkezdődött a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Teltházzal, argentin tangóval, francia „lovas” bemutatóval, valamint egy Oscar-jelölt bosszúfilmmel indult a 14. Transzilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A Kolozsvár Ifjúsági Főváros státusához méltóan pénzelt kulturális eseménysorozat több helyszínnel és szekcióval bővült, a vetítésre váró mozgóképek, illetve a nem filmes rendezvények száma is rekordot döntött. Úgy tűnik, minden jel arra mutat, hogy az idei lesz a leglátogatottabb és leglátványosabb TIFF.