Pillanatképek a 20-as évek némafilmes paradigmáiról – Le Giornate del Cinema Muto, 2013. október 5–12., Pordenone (Olaszország)

Pordenone, a későközépkorban alapított észak-olasz kisváros, 1982 óta immáron 32. alkalommal ad helyet a világ legnívósabb némafilmfesztiváljának. Bár a némafilm egy már letűnt filmes paradigma emléke, az érdeklődés különösen elevennek mondható: a fesztivál szinte minden vetítése teltházas volt, ami figyelemreméltó, tekintve hogy a helyszín a Teatro Comunale Giuseppe Verdi közel 1000 férőhelyes nagyterme.

„Azt álmodtam, hogy Griffith-szel sétálgatunk egy stúdióban” – Interjú Kevin Brownlow Oscar-díjas filmtörténésszel, filmrestaurátorral

A brit filmrestaurátor Kevin Brownlow a némafilm megszállott szerelmese. „Bölcs és odaadó” filmmentő munkásságáért 2010-ben Oscar-díjjal tüntették ki. Pordenonéi beszélgetésünkben réges régi történetek, arcok, képek, dallamok, hangulatok bukkantak fel, a némafilmes korszak örökségének bűvös kavalkádja örvénylik.

Száz év, ide vagy oda – Beszélgetés Dan Hughes Fullerrel, a Wisconsin Bioscope Company vezetőjével

A pordenonéi némafilmfesztivál közönsége nagyrészt szakértőkből, filmrestaurátorokból, archívumi munkatársakból, valamint különféle hátterű érdeklődőkből és rajongókból áll, Dan Fuller azonban a némafilmkészítők egyszer már kihalt, de mostanában újjáéledő csapatába tartozik: a diákjaival évente 3–4 némafilmet gyártó cég képviselőjeként egyszerre jelen és múlt szemszögéből tekint a korai filmre.

Az iPodnál korszakosabb technikai innováció – Beszélgetés Paolo Cherchi Usai filmtörténésszel, a pordenonéi némafilmfesztivál egyik alapítójával

Három éve folyamatosan tudósítunk arról a pordenonéi „népünnepélyről”, amelyre a világ minden tájáról érkeznek azok a megszállott filmrajongók, akik reggeltől estig, élőzenei kíséret mellett bámulják a széles vásznon imádott, rég vagy sohasem látott, netán elveszettnek hitt némafilmjeiket. Idén a fesztivál egyik kulcsfiguráját, a frappáns felkonferálások és mamutprojektek több nyelven beszélő, „utolérhetetlen sztárját”, Paolo Cherchi Usait szólaltattuk meg.

Minden régi film egy kicsit „szenzáció” – Eva Orbanz filmről és archiválásról

A FIAF (La Fédération Internationale des Archives du Film) elnökasszonyát, Eva Orbanzot, a Német Filmtéka – Film- és Tévémúzeum (Deutschen Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen) speciális projektjeinek kurátorát kérdeztem a filmarchiválás és a filmkonzerválás sajátosságairól, aktuális helyzetéről, nehézségeiről, kilátásairól.