Apa-eposz és fiú-étosz – Mike van Diem: Karakter, 1997

Mike van Diem 1997-es rendezése számos díjat bezsebelt a rákövetkező években, és lényegében a jóslatok ellenére kapta az idegen nyelvű filmnek járó Oscart is 1998 elején, amikor a nem-angolszász kategóriában minden kritikus Caroline Link A csenden túl (Jenseits der Stille) című munkájának előlegezte meg az aranyszobrot. Az Amerikai Filmakadémia ízlésének és esztétikai elvárásainak tudatában így utólag egyértelmű a Karakter győzelme, ugyanis ennél hollywoodiasabban művészkedő európai filmet ritkán látni.

Európai filmfesztivál ázsiai és amerikai vendégekkel – 43. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, 2014. január 22 – február 2.

Idén először éreztem, hogy a rotterdami fesztiválnak egyre több cselhez kell folyamodnia, hogy megtartarthassa filmfesztivál-óriási státuszát. Egyre több hűségcsomag létezik a holland nézők számára és az európai államok állapotát vizsgáló válogatások tarkítják a műsort az Európai Unió támogatásával.

Világpremierek, kiélezett verseny, szűkebb válogatás – Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. január 25–február 5.

Az európai fesztiválszezon és filmes piacok első nagy falatja a január végén kezdődő Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál. Itt kezdik zarándoklatukat a rendezők és producerek, a kritikusok, valamint a tévé- és fesztiválprogramozók. A szakmabeliek részvétele és elismerése sokat számít, de ez a fesztivál megteremti a köteléket a nézők és a filmkészítők között, és ügyesen egyensúlyoz a minőségi válogatás, a kommunikáció, a befektetés és a filmgyártás között.

XL-es méretre hízott a tigris – International Film Festival Rotterdam, 2011. január 26 – február 6.

Amikor először vettem részt a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon, úgy éreztem, hogy magával sodor az az elképzelhetetlen mennyiségű vetítés és filmes esemény. Másodszorra már kezdtem magam kiismerni ebben a hatalmas gépezetben, harmadik látogatásomkor pedig elérkeztem a 40. kiadáshoz, római számokra (vagy ruhaméretre) fordítva: az XL-es kiadáshoz.

Hol lakik a független film? – 39. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, január 27–február 7.

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (IFFR – International Film Festival Rotterdam) híres arról, hogy a független filmet támogatja: a versenyprogram fiatal első- és másodfilmes rendezők alkotásaiból van összeválogatva, a kiegészítő vetítések erőteljes, ismert szerzők munkáit mutatja be és a CineMart filmes projektpiac a producereket és terjesztőket hozza össze a művészekkel.

A bőség fesztiválja – 35. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál – 2006. január 25–február 5.

Bár nem a leghíresebb, nem a legrégebbi, és nem is a legnagyobb felhajtások fesztiválja a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, mégis elképesztően gazdag kínálatot biztosít az odalátogatóknak. Ráadásul évről évre egyre több alkotót vonz, és nem csak azokat, akiknek a filmjük éppen akkor kerül bemutatásra, hanem azokat is, akik a filmes projekteket támogató Hubert Bals Fundtól vagy a CineMarttól remélnek támogatást a következő filmjükhöz.