Kulináris titkok – sorozatban – Született feleségek

A 2004-ben útjára indított ABC-sorozat Emmy és Golden Globe díjak nyertese. Jelenleg ötvenkét ország tévécsatornája sugározza. Idén februárban közölték, hogy Marc Cherry rendezőt és kulcsszereplőit a hetedik évad befejezéséig szerződtették. Hogy miként felel meg a stáb a hosszú távú kihívásnak még nem tudni, az ellenben bizonyos, hogy a műfajban az eddigi két és fél szériával érdemlegeset alkottak. Mivel és hogyan etetik ők a tévékészülék elé ülő háziasszonyokat? Ezúttal a sürgés-forgás a szappanopera-készítő konyhára is kiterjed.

Tri-er-helyzet – Lars von Trier: A Birodalom

1994-ben Lars von Trier a dán televíziótól kapott megbízást a négyrészes A Birodalom leforgatására, hazájában osztatlan siker fogadta, így 3 év múlva még 4 résszel egészült ki az opusz. A 2000-ben beígért folytatás már nem valósult meg. Mi sem bizonyítja jobban máig tartó hatását, minthogy 2004-ben Stephen King készítette el a széria remake-ét Kingdom Hospital címen, melyet a horrormester írt és rendezett. A Birodalom egyaránt mérföldkő a trieri életműben és a tévésorozatok történetében, na és "a Jó és a Rossz közötti évezredes küzdelemben".

Soha nem látott Róma – Kosztümös történelmi sorozat az HBO-n

Az ókori Róma történelmét már nagyon sokan nagyon sokféle módon feldolgozták: a szépirodalomtól, a képzőművészeten, a színházon és persze a mozivásznon át, egészen a számítógépes játékokig lépten-nyomon ezzel az idealizált jelenséggel, a Róma nevű metropolisszal találkozunk. Ezek után jogosan kérdezhetjük, hogy tud egyáltalán újat nyújtani egy szintén Rómában játszódó, Róma történelmét felelevenítő, a római szokásokat és hitvilágot bemutató kosztümös történelmi sorozat? És nagy meglepetésünkre, ha figyelmesen végigkísérjük az egyszerűen csak Rómának (Rome) titulált sorozat két évadjának részeit, a kérdésre határozott igennel válaszolhatunk.

Esti MASH-e

A M*A*S*H tévésorozatot a 20th Centrury Fox készítette a CBS tévéadó számára. 1972 szeptemberében dobbantott, és a kezdeti mérsékelt sikerek után egyre többen kezdték nézni...

Út a vörös szoba mélyére – Twin Peaks

Az „ikercsúcsokról" elnevezett kisváros története különleges helyet foglal el a tévésorozatok között. 1990-ben, a Twin Peaks indulásának évében a művész- és függetlenfilmes világ David Lynch-et elsősorban a Radírfej és a Kék bársony alkotójaként tartotta számon, olyan rendezőként, aki egy igen eredeti, radikális mozgóképes narratíva megalkotásának ígéretét hordozza műveiben.

Az atyadetektív – Derrick, a táskás szemű moralista

A hagyományos, „klasszikus” televíziós nyomozótípus egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselője. Afféle többgenerációs detektív, örököreg bútordarab, heti beszédtéma, archimédeszi pont változó mindennapjainkban 1974 óta. Tipikusan német és mégis univerzális, transzkulturális. Szilárd, kikezdhetetetlen identitását a különféle korszakok, társadalmi-politikai (v)iszonyok, interaktív (vész)helyzetek, szerepvariánsok és -teljesítmények során is megőrizte.

Get LOST – Sorozat a rejtelmes szigeten

A Lost alattomosan támad. Eleinte úgy gondoltad, leülsz egy kis esti lazításra a tévé elé egy bögre kakaóval, aztán két év múlva is azon kapod magad, hogy még mindig mérgelődsz: mi a csoda lesz a Lost vége, mi van azon a szigeten, miként működik a gyilkos füst, kik „a többiek", és hogy kerültek oda? Ennél is bosszantóbb az a pillanat, amelyikben megtudod, hogy már készül a negyedik évad is, tehát hiába néztél végig hármat ahhoz, hogy valamiféle biztos megoldáshoz juss.