Kamera? – Forog! – Filmtett–Duna Műhely alkotótábor, Velence, 2008

Meggyötört arcú, gyanús külsejű figura egy hatalmas, ragasztószalaggal összefogott dobozt cipel be éppen a híd alá. Ekkor két rendőr lép hősünkhöz, és igazoltatja. – Állj, ennyi! Magyarázza meg nekik valaki, hogy ez egy forgatás, Gyula a főszereplő, és a dobozban egyelőre csak valami álnehezék lapul, ne vegyék el tőle, különben miből fog előmászni a kicsi Barni a következő jelenetben?

A tábor, akit Filmtettnek hívnak 2. – Filmtett-Duna Műhely tábori napló – 2008. július 17.

Beindult mind a kilenc filmalkotó műhely munkája. Az egyes műhelyek még csak magukban dolgoznak, de a rendezőjelöltek már szemrevételezték a csoportokat és tervezgetik stábjaikat. Az animációsok elkészítették első mozgó képsoraikat és rövid hangfelvételeiket. A tegnapi napot kétórás velencei-tavi hajókázás koronázta.

Rüh Elek és a filmkészítés – Naplórészletek a 6. Filmtest–Duma Műhely alkotótáborból

–1. nap. Én már veteránnak számítok, harmadszor megyek szerencsét próbálni a Filmtest–Duma Műhely alkotótáborba. Most elhatároztam, hogy díjnyertes filmet rendezek. Zseniális filmtervem van! A film egy gyönyörű panorámával fog kezdődni – ezt a hatalmas, széles totált egy vízesés közepéből, habzó, zubogó víz hangjával fogom felvenni –, aztán következhet a dráma.