A Hollywood–Szibéria útvonal – Peter Weir: The Way Back / A visszaút

Peter Weir hét év után tért vissza az amerikai filmgyártás fősodrába – stílusosan egy visszatérésről szóló filmmel. A visszaút – amely az idei TIFF egyik legjobban várt „szupernóvája” volt – azon filmek közé tartozik, amelyek nem filmnyelvi kifejezőeszközeik innovatív használatával írnak filmtörténelmet, hanem témaválasztásuk bátorságával és jelentőségével.

A film nem olyan, mint a párizsi – Magyar nap a 10. TIFF-en

Kínosan feszengek minden egyes TIFF magyar napos sajtótájékoztatóján. A fesztivál szervezői már az első kiadások óta profi módon dolgoznak – idén sincs ez másként –, viszont ezt a helyzetet valamiért sokkal nehezebben kezelik, mint például egy Todd Solondz- vagy Lukas Moodysson-találkozót.

Látástól kábulásig – Román rövidfilmek a TIFF-en

A kolozsvári Művész mozi hemzseg a tolakodó tömegtől. Az új Győzelem épülete úgyszintén. Teltházas vetítések következnek, és semmi nem hiányzik, ami fokozhatná a hangulatot: veszekedés a pénztárossal, aki már alig bírja kezelni a beömlő emberáradatot, az épület előtt a moziból kimaradottak eladó jegyekért kuncsorognak, míg a jeggyel rendelkezők széles vigyorral lépnek a zajtól életre kelt vetítőterembe. Román rövidfilmes blokkunk következik.

Filmerekció – Wim Wenders: Pina

Állítólag a sasnak annyival jobb a látása mint a miénk, hogy ha egy filmre magunkkal vinnénk, ő legfennebb csak a pixeleket, az apró, szaladgáló, színes pontokat látná, a filmképet nem. A Pina című 3D-s Wenders-film nézése közben hiányzott, hogy nincs sasszemem, és éreztem, hogy nem jól van ez így.

Ezt láttuk a TIFF-en 3. – Kochegar / A stoker; V subbotu / Innocent Saturday; Das Letzte Schweigen / The Silence; The Imperialists are Still Alive!

A negyedik TIFF-napon végre alaposan belekóstolhattunk a versenyprogramba is. Bár a reakciók vegyesek, van néhány kihagyhatatlan alkotás, melyekről összeállításunkban is olvashatsz, utána pedig bátran meg lehet (kell!) rohamozni a hűs mozitermek valamelyikét, akár mindegyikét.