Nagyjátékfilm, Kísérleti, Animáció, Dokumentumfilm, Kisjátékfilm


Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál

Nemzetközi

Szeged, Magyarország

2011. szeptember 05. – 2011. szeptember 11.

2011. június 17.

A mustra szervezői szerint a filmkultúra evolúciója egy olyan szakaszba érkezett, amikor beköszönt a régi technikák reneszánsza. A professzionális filmkészítők soha nem fordultak el teljesen az egyszerűbb technológiáktól, a költségkímélőbb rendszerek pedig néha még alkalmasabb eszköznek bizonyulnak a művészi mondanivaló kifejezésére.

A szegedi Super 8 mm Fesztivál megálmodói és szervezői ma már nemcsak a filmek gyűjtésével és bemutatásával foglalkoznak (bár csaknem 170 órányi archív anyaggal rendelkeznek), hanem aktív analóg multimédia performanszokat is tartanak, ahol a főszerep a 8 mm-es filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó varázslaté. Ezek a performanszok nem öncélú akciók, hanem audiovizuális ingerek egy utazás megkezdésére a múltba, egy kalandra saját lelkünk legmélyebb bugyraiba.

A fesztivál nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik, hiszen 2007. óta szoros együttműködés alakult ki a Cambridge-i Super 8 Fesztivállal. Az angol kollégák segítségével a szervezők számára szélesebbre tárult a keskenyfilmes világba nyíló ablak, így ma már a hazai filmek mellett Angliából, Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Svédországból érkezik az alkotások java.