Dokumentumfilm


Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő (International Nature Film Festival Gödöllő)

Nemzetközi

Gödöllő, Magyarország

2020. május 29. – 2020. május 26.

2020. február 28.

Kátai Róbert

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál mára a régió kiemelkedő természet- és környezetvédelmi eseménye lett. A szakma és a média támogatásával sikerült elérniük a szervezőknek, hogy a Fesztivál idején a figyelem Gödöllőre, a természeti értékeinkre és azok védelmére irányuljon. 2019-ben több mint 1.500 filmmel neveztek alkotók! 

Két Filmszemlét hirdetnek meg minden évben:
Nemzetközi Természetfilm szemle 6 kategóriában.
Kárpát-medence Értékei Filmszemle 3 kategóriában.

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál célja – a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül – minél szélesebb rétegek figyelmének felhívása a világ, és ezen belül kiemelten Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára. A fesztivál lehetőséget ad az alkotóknak, szakembereknek, kutatóknak és a műfaj iránt érdeklődőknek a szakmai eszmecserére és a tartalmas szórakozásra.

A Fesztivál keretein belül 2020-ban 2 filmszemle valósul meg.

I. Nemzetközi Filmszemle

Kategóriák:

1.Természetfilmek (természeti értékeinket, tájainkat és azok változását bemutató filmek)

2.Természet- és környezetvédelemi dokumentumfilmek (a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás hatásait, az embert, – aki megóvja, és aki együtt él a természettel – bemutató alkotások)

3.Tudomány és természet (ismeretterjesztő dokumentumfilmek, a tudomány szerepe a természeti értékek megóvásában, az ember alkalmazkodásában, a természet adta lehetőségek, ötletek a tudósok számára)

4.Útifilmek és expedíciós filmek (“ismerd meg és őrizd meg a világod, annak értékeit”)

5.Animációs filmek (természetvédelem, környezetvédelem, ökológiai lábnyom témakörben)

II. Kárpát-medence Értékei

1.Természetfilmek

2.Vidéki élet, hagyományok (a Kárpát-medencében élő népek hagyományai, örökségei fontos részét képezik az itt élők kulturális örökségének)

Mindkét szemlére kizárólag 2018-ban vagy azt követően született alkotásokat lehet nevezni – amelyek a 2018-as Fesztiválunkon nem kerültek nevezésre. Amennyiben egy 2017 előtt született alkotáson a rendező olyan jellegű aktualizálást végzett, amely által az alkotás jelentősen módosult, kiegészült, frissült, úgy a nevezése érvényes. 

Megközelíthetőség

A helyszín a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája és az Alsópark.