Nagyjátékfilm


Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál

Nemzetközi

Szolnok, Magyarország

2018. június 15. – 2018. június 23.

2018. május 20.

A nagy hagyományokkal rendelkező szolnoki képzőművészeti filmfesztivál 2018-ban új néven, játékfilmes kategóriával kibővítve kerül megrendezésre. A program a képzőművészeti filmek mellett a látvány- és díszlettervezők fesztiváljaként is szeretne megjelenni, ezért a világhírű magyar születésű képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező szellemében Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál néven újul meg, folytatva a művész örökségét.

A fesztivál a látvány kategóriában azokat az egészestés európai alkotásokat állítja a középpontba, ahol a mondanivaló szempontjából meghatározó a film látványvilága. A fesztivál programjában helyet kapnak hommage-vetítések, mesterkurzusok, mini konferenciák és workshop-ok is elismert szakemberek részvételével. 2018 október 16-21 között igazi nemzetközi mesterek, a filmszakma kiválóságai vesznek részt. Peter Greenaway, Allan Starski és Rajk László tart mesterkurzust és itt lesz Trauner Sándor örököse, szellemi hagyatékának kezelője, Didier Naert francia látványtervező. A fesztiválon 10 új európai nagyjátékfilm és öt régebbi film – többek között Peter Greenaway, Billy Wilder, Marcel Carné alkotásai – mellett műsorra tűzünk 40 órányi animációs és képzőművészeti dokumentumfilmet is a világ minden részéről.

A fesztivál legtöbb programján a részvétel ingyenes. Ez alól kivételt képeznek a mesterkurzusok és a Trauner konferencia amely csak bérlettel látogatható. A bérlet ára 20.000 Ft, amely megvásárolható a 12050002-00107762-00100002 számlára történő átutalással a név és lakcím vagy cégnév megadásával ahová számlát kérik.

Részletes tájékoztató és regisztráció az alábbi linken: http://festival.tiszamozi.hu/000_Fesztivalok/2018/Page.aspx?id=19

Versenykategóriák

  • Látvány kategória

Azokat az egészestés európai alkotásokat várják a szervezők, ahol a film mondanivalója szempontjából meghatározó a film látványvilága, jól észrevehető a látványtervező közreműködése az alkotás folyamatában.

  • Képzőművészeti kategória

Olyan 2016. január 1. után készült művek nevezését várják a szervezők, amelyek képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, (újra) értelmezésére vállalkoznak, illetve egy, vagy több képzőművész (művészeti csoport) életéről, annak egyes szakaszairól készültek. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Nem utolsó sorban pedig azokat a filmeket várják, amelyek maguk is a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készültek (pl. kísérleti és animációs filmek).