Dokumentumfilm, Televíziós


Envirofilm

Nemzetközi

Besztercebánya (SNP Múzeum, Europa Cinemas), Zólyom, Selmecbánya, Körmöcbánya, Szlovákia

2011. május 16. – 2011. május 21.

2011. február 11.

Slovak Enviromental Agency Banská Bystrica

Jaroslav Jaduš

A fesztivál célja bemutatni és díjazni olyan új filmeket, tévéfilmeket és videoprogramokat, amelyek tartalmuk és művészi színvonaluk révén segítenek népszerűsíteni a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos gondolatokat.

A fesztivál programja filmek, videofilmek és tévéműsorok nemzetközi versenyéből, információs vetítésekből, konferenciákból, szakmai és alkotói workshopokból, “green talks” nevű közönségtalálkozókból, kiállításokból, gyermekeknek és fiataloknak szóló vetélkedőkből áll össze.

A fesztiválon bemutatott alkotásoknak kapcsolódniuk kell a természet- és környezetvédelemhez, a támogatható fejlődéshez, a környezetbarát technilógiákhoz és az egészséges életmódhoz.

Versenykategóriák

 • Sajtóprogramok és filmek
 • Dokumentumfilmek
 • Oktató- és nevelőfilmek, videoműsorok
 • Ingyenes, gyermekeknek és fiataloknak szóló produciók és filmek (reklámszpotok, animációk, bábfilmek, játékfilmek, ideoklippek stb.)

 

Díjak

 • A fesztivál nagydíja (3000 €)
 • Minden kategóri fődíjai
 • A legjobb szlovák filmrendező díja (50 000 Sk)
 • A zsűri különdíjai
 • A legjobb, az európai uniós szabványoknak megfelelő új technilógiákat bemutató film díja
 • A legjobb amatőr film díja
 • A legjobb, turizmust és ökoturizmust népszerűsítő film díja
 • Partnerek különdíjai

 

Különlegességek

A Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium a fesztivált kategóriájában a legszélesebb körű oktató és népszerűsítő rendezvénynek nyilvánította.

Említették a Besztercebánya 2013-as Európai Kulturális Fővárossá való jelölésekor.

Magába foglalja a Szlovák Filmintézet archívumából származó, a szlovák kulturális örökséghez kapcsolódó filmek vetítését, olyan filmekét, amelyek kapcsolódnak a fesztivál aktuális témaköréhez.

A Szlovák Televízós Szerkesztők Egyesületével közösen a fesztivál szervezői amatőr és profi producerek számára rendeznek különféle szemináriumokat.

A fesztivál a gyermekek környezetvédelmi nevelését próbálja elősegíteni a Green World nevű rajz- és fénykép- és animációs filmes vetélkedővel.

A fesztivál keretében a Szlovák Televíziós Szerkesztők Egyesülete és az Irodalmi Alap élítműdíjjal tünteti ki azt a szlovák producert, aki hosszú távon járult hozzá a környezetvédelem népszerűsítéséhez.

Megközelíthetőség

Távolság a bécsi repülőtértől: 250 km, a pozsonyitól 200 km, a budapestitől 160 km. Közvetlen kapcsolat busszal Besztercebányára.

Vonattal, átszállás nélkül: Pozsony–Besztercebánya, Budapest–Besztercebánya

Autóbusszal: bécsi repülőtér–Pozsony–Besztercebánya, Budapest–Besztercebánya

Autóval az E571 úton Pozsony–Nyitra–Zsolna–Besztercebánya vagy az  E77-esen Budapest–Zsolna–Besztercebánya útvonalon.

Szállás

Besztercebányán:

Étkezés

A fesztiválon való tartózkodás költségeit a résztvevőknek maguknak kell állniuk. A fesztivál csak a díjazott szerzők vagy képviselőik ott tartózkodását és utazási költségeit állja.

Megjegyzés

A fesztivál vendégei számára kirándulásokat szerveznek például a Tátrába,

Within the festival guests and participants are invited for a trip to interesting places such as national parks the High and Low Tatras, Pieniny, Slovak castles, caves, cities and villages inscribed in the UNESCO World Heritage List, etc. The trip will include a picnic, visits to open air museums and technical monuments, listening to folk music and traditional Slovak food tasting.

Festival is the member of the Association of Environmental Festivals ECOMOVE International, which was established under the auspices of the European Environmental Agency.

Members of the Association registered as per November 30, 2008 are: the Czech Republic, Japan, Germany, Poland, Russia, Italy and Slovakia