Viennale

Nagy- és kisjátékfilmes, valamint dokumentumfilmes szemle retrospektív és a filmtörténet nagyjai előtt tisztelgő vetítésekkel, illetve további kísérőrendezvényekkel. Először 1960-ban szervezték meg, a Viennale Ausztria legnagyobb nemzetközi filmes rendezvénye.

Mozinet Filmnapok

2010 óta megszervezett, a nemzetközi filmfesztiválok (Berlin, Cannes, Karlovy Vary, Velence, Torontó, Oscar-gála) kedvenceiből összeállított vetítéssorozat. A központi, budapesti helyszínhez (Művész mozi) 2014-re csatlakozott Debrecenben az Apolló mozi, Nyíregyházán a Krúdy mozi, Szegeden a Belvárosi mozi és Székesfehérváron a Barátság mozi.

Le Giornate del Cinema Muto

A némafilmek rajongóinak és kutatóinak találkozója. Különböző kategóriákban, „szekciókban” vetítik a filmeket, ezek viszont inkább egy rendező életművét alkotó, vagy egy periódusból valamilyen logika szerint kiválogatott filmeket jelentenek. Filmeket nevezni nem lehet, mivel csak eredeti némafilmeket vetítenek, élő zongorakísérettel, olykor teljes zenekari kísérettel.

One World Filmfesztivál

A One World cseh kezdményezés New York-i leágazása. Időtartamban rövidebb, tematikus válogatás a cseh fesztivál műsorából.

Sundance Filmfesztivál

Az 1981-ben Robert Redford alapította Sundance Intézet egy nonprofit szervezet, amely az eredeti filmes és színházi történetfejlesztést hivatott támogatni, ugyanakkor a Sundance Filmfesztivált szervezi meg évről évre. A fesztivál minden kiadására több mint 50 000 szakmabeli érkezik a világ minden tájáról, a program kb. 125 nagyjátékfilmet és 80 rövidfilmet mutat be. A fesztivál büszke arra, […]

Budapesti Építészeti Filmnapok

A 2007-ben kezdeményezett Építészeti Filmnapok küldetése, hogy a film médiumát használva világítsa meg az építészet, a design és a városfejlődés legárnyaltabb folyamatait: „Épületben laksz? Szereted a mozit? Akkor ezek a filmek téged is érdekelni fognak.”

Romani Film Fest – Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

A szervezők hitvallása: „Célkitűzésünk, hogy a modern infokommunikációs trendeket figyelembe véve, olyan modern toleranciaprogramokat valósítsunk meg, amelyek a különböző kultúrájú emberek közötti hasonlóságokat mutatják be. Terveink megvalósítása érdekében olyan programokat szervezünk, melyek segítenek megismerni a kisebbségi kultúrát. Vizsgáljuk, kutatjuk azokat a kommunikációs trendeket, amelyek a jelenleg kialakult helyzethez vezettek.” A tematikus, dokumentumfilmeket és játékfilmeket egyaránt […]

Filmtettfeszt

A Filmtettfesztet röviden így lehetne összefoglalni: Válogatás az elmúlt év erdélyi és magyarországi filmterméséből.  Erdélyi filmszakos diákok és a Filmtett-Duna Műhely alkotótáborban készült filmek bemutatása. Kerekasztalok, közönségtalálkozók a meghívott alkotókkal. A fesztivál éves beszámolóit, cikkeket, híreket, programot stb. a Filmtettfeszt oldalon találsz.