8 és ½ (8½)

8 és ½

Kritika

2 és fél - Rob Marshall: Nine / Kilenc

Ez a film akkor teljesítené küldetését, ha látványos bukás lenne. Félreértés ne essék, a Nine igazán rossz film, de a tény, hogy a Chicagónál és a Gésa emlékiratainál rosszabbra sikerült, nem kelthet akkora feltűnést, mintha ugyanez Federico Fellinivel történt volna meg annak idején, aki 1963-ban, teljes bukásra számítva, még címet sem mert adni új filmjének, ezért – mivel kilencedik lett volna a sorban –, szerényen csak a 8 és fél címkével látta el.


2012-09-24- írta Vízkeleti Dániel

Olvasd el a kritikát

Megihlető ihlethiány - Federico Fellini: 8 és ½, 1963

A nagy alkotók, a nagy rendezők életében is vannak mélypontok. A kiégés üressége az alkotással együttjáró folyamat sajátja, de ennek nem kell feltétlenül az üres kétségbeesés időszakának lennie: a töltekezés, a megújhodás parlag-állapota is lehet. Különleges stáció ez, amely maga is inspirálhat.


2012-09-24- írta Fám Erika

Olvasd el a kritikát

Történet

Guido, a filmrendező visszavonul egy magánklinikára, szeretne elbújni a világ elől, ám minden kísérlete kudarcba fullad. Nemcsak felesége és szeretője üldözi folyvást, hanem az a rengeteg ember is, aki tőle vár újabb munkát, egy következő, lehetőleg ismét nagy sikerű filmhez. A zseniális ötlet várat magára, helyette álmok, gyerekkori szorongások gyötrik. Képzeletében elvonulnak mind a nők, akik valamilyen szerepet játszottak az életében.

Videó, előzetes, trailer

Fesztiválok

  • 1964 – BAFTA-jelölés

Díjak

  • 1964 – Oscar a legjobb jelmezért, a legjobb idegen nyelvű filmnek
  • 1964 – BODIL-díj – a legjobb európai film
  • 1964 – Olasz Újságíról Egyesülete – Ezüst Szalag – a legjobb rendezőnek, a legjobb operatőrnek, a legjobb eredeti történetnek, a legjobb producernek, a legjobb zenének, a legjobb női mellékszereplőnek
  • 1963 – Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál – A legjobb idegen nyelvű film, A legjobb külföldi rendező

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!