Szép napok (Pleasant Days)

Szép napok

Szép napok

Pleasant Days

http://2002.filmhonlapok.hu/szepnapok/szinopszis/

http://www.imdb.com/title/tt0304776

Kritika

A plázs csendes morajlása - Mundruczó Kornél: Szép napok

Mundruczó Kornél. Az a színészből lett rendező, aki a maga huszonnyolc évével és félkész rendezői diplomájával a zsebében már megoszt mindenkit: szakmát és közönséget egyaránt. Harmadéves egyetemista kora óta nem volt olyan magyar filmszemle, amelyikről üres kézzel távozott volna, és most már a külföld is elismeri tehetségét. A mondat már szállóigévé vált a szakmában: övé minden idők legerősebb pályakezdése a magyar filmben. A kérdés adott: szemfényvesztés vagy valódi mutatvány?


2012-09-24- írta Libor Anita

Olvasd el a kritikát

Történet

Mintha egy kisvárosban lennénk. Egy mintha kisvárosban. Egy kis minthavárosban. Itt mindenből csak egy van. Egy történet. Valaki megszületik. Rossz helyen, rossz időben. Titokban jön a világra. Anyja, a 17 éves Maja nem akarja megtartani. A 24 éves Mária évek óta csak erre vár. Pénzért veszi meg az újszülöttet Majától. Pénzért veszi meg anyaságát. Férje, József külföldön dolgozik, senki nem tudja a cserét. Csak egy valaki látja ezt az egészet. Mert rossz helyen van, rossz időben. Titokban lesi meg a szülést, mikor kiszabadul a javító-nevelőintézetből. Látja Máriát, a nővérét. Látja a vajúdó Maját. Még nem tudja, hogy ki ez a lány. Tud a titokról. De őt nem látta senki. Ő Péter. Mária öccse. Útlevelet szeretne. Várnia kell rá. Egy hetet vagy egy hónapot. Nem tudni mennyi időt. Így haza kell mennie nővéréhez, ahol a vásárolt gyerek az új családtag. Mikor hazaérkezik Péter, a város kirekesztő és érdektelen. Mindenki a maga szűkös és fojtogató problémájával van elfoglalva. Ákos, aki régen a legjobb barátja volt már hűvös és távolságtartó. Péter mégis szerelmes lesz. Majába. Ez a szerelem lehetetlen. Ez nyilvánvaló. Hiszen Maja annak a gyereknek az anyja, akit Péter nővére nevel, annak a férfinak, Jánosnak a szerelme, akinél Péter dolgozni kezd, Ákos – Maja volt szerelme pedig a gyerek apja.

Videó, előzetes, trailer

Fesztiválok

  • 2004 – a magyar filmkitikusok B. Nagy László díja
  • 2004 – Udine-díj a legjobb fiatal európai színésznek (Polgár Tamás)
  • 2003 – Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál – nagydíj
  • 2003 – Brüsszeli Európai Filmek Fesztiválja – Arany Írisz
  • 2002 – Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál – Ezüst Leopárd a legjobb első- vagy második filmes kategóriában
  • 2002 – Magyar Filmszemle – A legjobb női mellékszereplő (Tóth Orsolya), Gene Moskowitz-díj (megosztva)

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!