Élj és boldogulj! (Va, vis et deviens)

Élj és boldogulj!

Va, vis et deviens

Kritika

Kultúrák találkozásában - Radu Mihăileanu: Va, vis et deviens / Élj és boldogulj!

„Az Életvonat jobb volt…” – sugdosták a nézők a Párizsban élő román filmrendező új filmjének júniusi, kolozsvári díszvetítése után. A Transilvania Filmfesztivál nyitófilmjeként bemutatott Va, vis et deviens-ben – az egyébként zsidó családból származó – Radu Mihăileanu ismét zsidótémát dolgozott fel, csakhogy most nem sikerül olyan maradandó nyomokat hagynia nézői lelkében, mint a sajátos hangulatú, kuncogtató, ugyanakkor sokkoló zárlatú holokauszt-vígjátékával, a Train de vie-vel. Az Élj és boldogulj! mégis figyelemre méltó film, cselekménye leköt, izgalmas, hangulata különleges, majdnem a végéig.


2012-09-24- írta Buzogány Klára

Olvasd el a kritikát

Történet

1984-ben a Moszad amerikai segítséggel a szudáni menekülttáborok infernójából több ezer etiópiai zsidó gyereket menekített Izraelbe. A kilencéves főhős számára csak egyetlen módon biztosíthat jobb jövőt keresztény édesanyja, úgy, ha azt vallja, hogy fia “falasa”, azaz etiópiai zsidó. A gyereket a többiekkel együtt Izraelbe viszik, ahol egy Tel-Avivban élő francia szefárd család örökbe fogadja. A fiú izraeli élete tele van rettegéssel. Attól tart, hogy kiderül az igazság a származásáról. Új identitása az iskolában, a családban, egyéb kapcsolataiban számtalan lelki probléma elé állítja. Kicsoda is ő valójában, mit keres ő Izraelben? – teszi fel magának a megválaszolhatatlan kérdést. Eközben az afrikai édesanya titokban abban reménykedik, hogy egyszer még újra láthatja fiát.

Díjak

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2005) - Ökumenikus Zsűri díja: Radu Mihăileanu
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2005) - Panoráma díj: Radu Mihăileanu
Cézár-díj (2006) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Radu Mihăileanu, Alain-Michel Blanc
Cézár-díj (2006) - Legjobb film jelölés: Radu Mihăileanu
Cézár-díj (2006) - Legjobb rendező jelölés: Radu Mihăileanu
Cézár-díj (2006) - Legjobb filmzene jelölés: Armand Amar

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!