Príma primavera

Príma primavera

http://www.primaprimavera.com/

http://www.imdb.com/title/tt0454918

Kritika

A csillár utazása a bolhapiactól a romházig - Edelényi János: Príma primavera

Visszatérés? Első vagy második lehetőség? A múlt meghatározó, de nem kell mindig ahhoz viszonyítani, hiszen nem mindig ez az, ami meghatározza az új munkát. Mindig lehet tiszta lappal kezdeni – bármelyik film lehet első lehetőség. Edelényi János filmje új út, de biztos alapokon épült. Nem mindegy, hogy első filmnek vagy csupán új filmnek nevezzük?


2012-09-24- írta Katona Linda

Olvasd el a kritikát

Történet

Gábort, a középkorú, mégis gyermekien naiv „kisfiút” anyja a széltől is óvja. Mikor az idős asszony rablótámadás áldozata lesz egy bankban, Gábor védett világa összeomlik. Ráadásul az elkövetőt csak ő és a gyilkosság vétlen tettestársa, a nevelőotthonban felnőtt, huszonéves Joli tudná azonosítani. A két kiszolgáltatott ember menekülni kényszerül.

Egy ajándékul szánt csillárral felszerelkezve útnak indulnak a kiszemelt búvóhely, Gábor nagymamájának szerbiai háza felé. Ám Nagymama már régóta csak Gábor képzeletében és rajzaiban él. A vajdasági falu zsidótemetőjében, a nagyszülők gondozatlan sírja mellett azonban egy élőre is akadnak: Feri bácsira, akiben Gábor a gyermek-nyarak felnőtt barátját ismeri fel, Joli pedig egy sohasem volt mesebeli nagyszülőt talál kedves, morgolódó személyében.

Joli tehetetlen dühe Gábor és önmaga hiszékenysége ellen gyorsan elpárolog, amikor a Nagymama egykori vendéglőjének új tulajdonosa kisegítő munkásként alkalmazza őket.

A kegyetlen valóságot a költői képzelettel ötvöző film Joli és Gábor különös utazásának története, melynek során mindketten felnőhetnek, és ki-ki békét köthet a világgal és önmagával.

Videó, előzetes, trailer

Díjak

  • 2009 – Magyar Filmszemle – A legjobb férfi alakítás díja (Lukáts Andor)

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!