A menekülő egyetem

A menekülő egyetem

Történet

1944 decemberében a magyarországi német parancsnokság úgy döntött, hogy még mielőtt az orosz csapatok teljesen körülzárnák Budapestet, a műegyetem teljes személyi állományát, a hallgatókat, tanársegédeket, professzorokat (az utóbbi kettőt családostul) kitelepítik Németországba, hogy a háború után legyen, akik újjáépítik a lerombolt magyar és német városokat. ’44 karácsonyán a társaság egyik felét, a gépész- és vegyészmérnököket helyszűke miatt továbbirányították Drezdába, az építész- és építőmérnökök pedig maradtak Breslauban, a mai Wrocławban.

Egyik nap a breslaui rádió bemondta, hogy a szovjetek elérték a város határát, de semmi vész, itt van rengeteg magyar egyetemista, ők fogják majd Breslaut megvédeni. Erre óriási pánik tört ki a magyarok körében, akik éjszaka egyszerűen elszöktek a városból, és gyalog elindultak Halle irányába. Mínusz 20 fok volt, egyik oldalról a szovjetek lőtték őket, másik oldalról a németek, és ők gyalog egy hétig mentek a hóban, a rajztábláikon, mint egy szánon húzva maguk után a csomagjaikat.

1945. február 3-án értek Halléba, ahol két hónapig voltak. A város lebombázása után a társaság két csoportra oszlott: az egyik úgy gondolta, visszamegy Magyarországra – ahol, bár szovjet megszállás volt, de a harcok legalább már véget értek –, a másik csoport viszont úgy döntött, hogy a kis, rokonszenves, demokratikus Dánia felé veszi az irányt…

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!