Szárnyak (Wings)

Szárnyak

Wings

Kritika

A repülés dicsérete - William A. Wellman: Wings / Szárnyak, 1927

1929. május 16-án ennek a filmnek adták át először a legjobb filmnek járó Oscar-szobrocskát. Ha William A. Wellman neve ismeretlenül csengne a némafilmtörténet búvárainak fülében, az nem a véletlen műve. Sem a rendező, sem az Oscar-díjas filmje nem tartozik a némafilmtörténet nagy, kanonizált alakjai/alkotásai közé.


2012-09-24- írta Blos-Jáni Melinda

Olvasd el a kritikát

Történet

A Szárnyakat már forgatókönyvíráskor szuperprodukciónak, az év filmjének szánta a Paramount stúdió Famous Players Lasky nevű gyártó-áldivíziója (amely híres színészek, híres színdarabok sorozatával vált sikeressé a 10-es évek végén). A kevésbé sikeres, még zöldfülű Wellmant kérték meg a rendezésre, mivel jártas volt a film témájában: az I. világháború ideje alatt pilótaként szolgált. Talán ezzel is magyarázható, hogy a filmben a légicsata-jelenetek jóval átgondoltabbnak tűnnek mint a történet bizonyos fordulatai. A Szárnyak egy légi eposz, a némafilmkorszak Top Gunja, ahol a sztoriban a férfias hősiességről szóló történet keveredik a szerelmi bonyodalmakkal.

Videó, előzetes, trailer

Díjak

Oscar-díj (1929):
Legjobb film
Legjobb effektusok: Roy Pomeroy

Nemzeti Filmmegőrző Bizottság, Amerika (1997):
Nemzeti Filmtár

Newport Beach-i Filmfesztivál (1998):
Különleges elismerési díj: A.C. Lyles és William Wellman Jr. (a legelső Oscar-díjas filmnek).

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!