A legboldogabb lány a világon (Cea mai fericită fată din lume)

A legboldogabb lány a világon

Cea mai fericită fată din lume

Kritika

A majdnem ingyen boldogság ára - Radu Jude: Cea mai fericită fată din lume / A legboldogabb lány a világon

A legboldogabb lány a világon a rendező első nagyjátékfilmje, ami máris sikeresen szerepelt a 2009-es Berlinálé Forum szekcióján, ahol az illető kategória CICAE (A Művészmozik Nemzetközi Egyesületének)-díját nyerte el. Nem véletlenül: Radu Jude azon első hazai alkotók közé tartozott, akik rövidfilmjükkel már „betörték” a nemzetközi zsűriket.


2012-09-24- írta Nagy Boglárka

Olvasd el a kritikát

Történet

Delia Fraţilă a narancsleves üvegek matricáinak visszaküldésével egy promóciós nyereményjátékon autót nyer. Szüleivel együtt Bukarestbe utazik egy reklámfilm forgatására, amelyen a jutalomért cserébe részt kell vennie. Az utazás nem sok jót tartogat Delia számára: nem elég, hogy a filmezés alaposan kimeríti, a forgatási szünetekben szülei fárasztó vitáit kell hallgatnia, akik kacifántos ötletekkel állnak elő, hogyan kellene felhasználni a nyereményt.

A kesernyés mosolyra fakasztó történet a vágy, a vágyakozás és a pénz által keltett illúziók különböző formáit vonultatja fel. A fogyasztói társadalom azon ígérete, hogy a mai Romániában bármely kisvárosi lányt seperc alatt a világ legboldogabb lányává varázsolhatja, legfeljebb a reklámokban válik valóra. A rendezőt valós eset inspirálta, amelynek maga volt szemtanúja. A film a kompromisszumokról, a hazugságokról szól, a filmnyelvről, amit csalásra is lehet használni, továbbá boldogságról és szomorúságról, fogyasztásról és kapitalizmusról, valamint arról, hogyan bukik le a nyári nap az Egyetem Térnél.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!