A szerencse lányai
Mészáros Márta
1999
A szerencse lányai

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A szerencse lányai

Színes, lengyel, magyar, 95 perc, 1999
Eredeti cím
A szerencse lányai

Történet

Moszkvában vagyunk, valamikor a 90-es években. A szétesett birodalom romjain nyomor és kilátástalanság honol. A piacgazdaság hajnalán mindenki úgy boldogul, ahogy tud. A film hősei asszonyok és lányok, akik részben kalandvágyból, részben a megélhetés kényszerétől hajtva, valamiféle jó biznisz reményében hatalmas szatyrokkal Varsóba utaznak piacozni. Natasa 35 év körüli szép, de megtört nő. Férjével és két lányával él egy orosz városban rendkívül szűkösen, minden nap küzdve a betevő falatért. Vera, Natasa barátnője leleményesebb, Varsóba utazgat áruval megrakva, és ott jó pénzért elad mindent, a nyereséget pedig újabb vásárlásra fordítja. Rábeszéli Natasát is, hogy egyszer tartson vele. Nehéz búcsú után a két nő Natasa nagyobbik lányával, a 16 éves Másával együtt indul útnak. A piacon nem megy olyan jól az üzlet, viszont feltűnik Janek, aki szívesen futtatná Natasát. Natasa eleinte ellenáll, de amikor egy nap Verát holtan találják lakásukban, csak Janeknél találnak menedéket. Natasának ezúttal már nincs választása: elmegy prostituáltnak. A családja érdekében áldozza fel önmagát, ám a sors gúnyos kacajjal űz csúfot e magasztosnak vélt erényből. A história végén az asszony még a lányát is elveszíti, aki Amerikába utazik, Natasa kitartójának pénzén és társaságában.

Ezt írtuk a filmről:

Nőiség a magyar filmművészetben – Középpontban: Mészáros Márta

Mészáros Márta élete és pályafutása is filmbeillő történet. Gyerekkorának meghatározó történései közé tartozik, hogy már 10 éves korában árvaságra jutott: édesapját, Mészáros Lászlót, a híres szobrászművészt a Szovjetunióban kémkedés gyanújával elfogták, majd kivégezték. Nem sokkal később édesanyját is elveszítette. A gyermekkori tragédia végigkísérte egész életét, beleértve a filmes munkásságát is.

Tanulmány, 2020. május 28. – írta

Témája: a Nő – Rendezőportrék: Mészáros Márta

Mészáros Márta volt az első nő Magyarországon, aki filmrendezői diplomát szerzett. A nőiség és a női életsors ábrázolása, boncolgatása filmjeinek egyik legjellegzetesebb vonásává vált, amint azt számos fesztiváldíjas játékfilmjében láthatjuk.

Tanulmány, 2002. november 15. – írta

Minél élőbb, annál kelendőbb – Mészáros Márta: A szerencse lányai

Mészáros Márta ebben a filmjében némileg eltér a tőle megszokott napló stílustól, s olyan midcult problémafilmmel próbálkozik, amelyben a probléma inkább szociológiai jellegű. A rendszerváltás óta a magyar játékfilmek meglepően ritkán nyúlnak ilyen témához, s különösen nem a nem-komikus formában: átengedték ezt a terepet a szappanoperáknak, szappandokuknak.

Kritika, 2003. február 15. – írta
Támogass egy kávé árával!
 

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat