A szerencse lányai

A szerencse lányai

Kritika

Minél élőbb, annál kelendőbb - Mészáros Márta: A szerencse lányai

Mészáros Márta ebben a filmjében némileg eltér a tőle megszokott napló stílustól, s olyan midcult problémafilmmel próbálkozik, amelyben a probléma inkább szociológiai jellegű. A rendszerváltás óta a magyar játékfilmek meglepően ritkán nyúlnak ilyen témához, s különösen nem a nem-komikus formában: átengedték ezt a terepet a szappanoperáknak, szappandokuknak.


2012-09-24- írta Dobolán Katalin

Olvasd el a kritikát

Történet

Moszkvában vagyunk, valamikor a 90-es években. A szétesett birodalom romjain nyomor és kilátástalanság honol. A piacgazdaság hajnalán mindenki úgy boldogul, ahogy tud. A film hősei asszonyok és lányok, akik részben kalandvágyból, részben a megélhetés kényszerétől hajtva, valamiféle jó biznisz reményében hatalmas szatyrokkal Varsóba utaznak piacozni. Natasa 35 év körüli szép, de megtört nő. Férjével és két lányával él egy orosz városban rendkívül szűkösen, minden nap küzdve a betevő falatért. Vera, Natasa barátnője leleményesebb, Varsóba utazgat áruval megrakva, és ott jó pénzért elad mindent, a nyereséget pedig újabb vásárlásra fordítja. Rábeszéli Natasát is, hogy egyszer tartson vele. Nehéz búcsú után a két nő Natasa nagyobbik lányával, a 16 éves Másával együtt indul útnak. A piacon nem megy olyan jól az üzlet, viszont feltűnik Janek, aki szívesen futtatná Natasát. Natasa eleinte ellenáll, de amikor egy nap Verát holtan találják lakásukban, csak Janeknél találnak menedéket. Natasának ezúttal már nincs választása: elmegy prostituáltnak. A családja érdekében áldozza fel önmagát, ám a sors gúnyos kacajjal űz csúfot e magasztosnak vélt erényből. A história végén az asszony még a lányát is elveszíti, aki Amerikába utazik, Natasa kitartójának pénzén és társaságában.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!