A parfüm – Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer)

A parfüm - Egy gyilkos története

Perfume: The Story of a Murderer

http://www.perfumemovie.com/

http://www.imdb.com/title/tt0396171

Kritika

A bukott angyal bájitala - Tom Tykwer: Perfume: The Story of a Murderer / A parfüm – Egy gyilkos története

Tom Tykwer anyanyelvi szinten beszél filmül. És bár akcentus nélkül boldogul Hollywood zsargonjában, senkivel össze nem téveszthető, markáns szóhasználata, stílusa van. Legújabb filmjével azt is bebizonyította, hogy nemcsak a mai szlenget érti. Sőt, láthatóan élvezi, hogy veretes szöveghez nyúlhat. Olyannyira, hogy jó két órára megrészegedik saját szónoklatától. A néző pedig a Parfümtől.


2012-09-24- írta Dávid Ádám

Olvasd el a kritikát

Történet

1766. Grasse városa, Franciaország déli részén. A város főterén hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy szemtanúja legyen a parfümkészítő Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) ítéletének kihirdetésének. A sokadalom ujjong, amikor bilincsbe verve a citadella erkélyére viszik, és tombolva ünnepel, amikor a halálos ítéletet bejelentik. 22 évvel korábban, Párizs.

Édesanyja a párizsi halpiac bűzében ad életet Grenouille-nek, az év legforróbb napján. Megpróbálja elrejteni a nem várt gyermeket, de az újszülött iszonyatos lármát csap, anyját letartóztatják, és felakasztják a gyilkossági kísérlet miatt.

Grenouille élete első éveit Madame Gaillard árvaházában tölti. A többi gyerek érzi, hogy valami nincs rendben a csecsemő körül és megpróbálják megfojtani már az érkezésének éjszakáján. Hároméves korára, bár se járni, se beszélni nem tud, szemmel láthatóvá válik, hogy Grenouill fenomenális szagérzékkel rendelkezik. Körbemászik négykézláb az árvaház padlóján, és megpróbálja az őt körülvevő világot a szagokon át megismerni.

A város megszűnteti Madame Gaillard segélyezését a gyerekek neveléséért, így az asszony a 13 éves Grenouille-t 10 frankért eladja Grimalnak (Sam Douglas), akinek bőrüzeme van. A munka a cserzőüzemben, tele bűzös nitrátokkal és rothadó bőrökkel, módfelett veszélyes, de a fiú túléli a pokoli körülményeket, és erős fiatalemberré érik.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!