Aguirre, Isten haragja
Werner Herzog
1972
Aguirre, Isten haragja

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 1 (1)

1 (1)

Szerinted?

0

Aguirre, Isten haragja

Színes, nyugat-német, 93 perc, 1972
Magyar cím
Aguirre, Isten haragja
Eredeti cím
Aguirre, der Zorn Gottes
Nemzetközi cím
Aguirre: The Wrath of God

Történet

1560-ban a spanyol konkvisztádorok – élükön a hírhedt Pizarróval – az amazonasi őserdők mélyére indulnak. Kalandos és veszélyekkel teli expedíciójuk célja, hogy felleljék a mesés El Doradót, az Aranyvárost. Aguirre, a csapat vezére istennek tartja magát, s míg csapatát felőrli a természettel és a bennszülöttekkel vívott küzdelem, a háborodott hatalommániás magára marad a majmok között. "Én vagyok isten haragja. Ahol én vagyok, ott a fákról lehullanak a madarak. Feleségül veszem a lányomat és megalapítom a legtisztább dinasztiát. Aki velem tart, gazdag lesz, aki nem, az meghal."

Ezt írtuk a filmről:

A német(országi) film rövid története 2.

A háború végét követően, a megszállás idején a szövetségesek ellenőrzésük alá vonják a német filmipart, és felállítják a cenzúrázó hivatalokat. Ezzel egyidőben megkezdik saját filmjeik elterjesztését, a német lakosság „nácitlanítása” érdekében.

Tanulmány, 2005. október 15. – írta

Az „extatikus igazság” nyomában – Beszélgetés Werner Herzog filmrendezővel

Kikiáltották már mindennek: megalománnak, zseninek, őrült, kiégett talentumnak. Klaus Kinski mellett passzív-agresszív szerepet töltött be, „se veled se nélküled” típusú kapcsolatuktól sistergett a mozivászon. Együttműködésük végeszakadtával nem igazán állt talpra játékfilmesként, így az elmúlt 30 évben „csak” a világ egyik legjobb dokumentumfilmeseként jegyezték. A 68 éves világcsavargóval a Thesszalonikiban beszéltünk, ahol Arany Alexander-díjat vett át életmű-retrospektívje alkalmából.

Interjú, 2010. szeptember 20. – írta

Az ember, aki hallotta a csend mögött az ordítást – Werner Herzog-portré 2.

„Nincs harmónia az univerzumban” – mondja Werner Herzog, aki egész életművében ezt a filozófiát próbálta megfogalmazni a lehető legköltőibb módon. Az Aguirre, Isten haragjától a Fitzcarraldóig kizárólag remekművek jelezték a gondolat finomodásának fázisait, de a későbbi, fáradtabb művek is egy szokatlanul elszánt direktort mutatnak be, akinek mindig van mondanivalója.

Tanulmány, 2010. március 1. – írta

Az ember, aki hallotta a csend mögött az ordítást – Werner Herzog-portré 1.

Az egykori modernista zseni, botrányhős és celluloidköltő Werner Herzog számtalan feledhetetlen alkotással ajándékozta meg a filmtörténelmet. A 90-es években szinte végig hallgató direktor az ezredfordulót követően újra erőre kapott, 2009-ben pedig egyenesen két filmet is tető alá hozott. Ezek közül a Mocskos zsaru most kerül a magyarországi mozikba (Romániában már bemutatták – a szerk.), ami jó apropó az életmű áttekintéséhez.

Tanulmány, 2010. február 26. – írta
Támogass egy kávé árával!
 
Aguirre, Isten haragja

Aguirre, Isten haragja

Színes kalandfilm, életrajzi, filmdráma, történelmi, 93 perc, 1972

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

1 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat