Megszállottság
Luchino Visconti
1943
Megszállottság

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Megszállottság

Fekete-fehér, olasz, 140 perc, 1943
Magyar cím
Megszállottság
Eredeti cím
Ossessione

Történet

A Megszállottság Visconti első rendezése. James Cain A postás mindig kétszer csenget című regényét Visconti a ködös Pó-síkságra ültette át. Ebben a kietlen környezetben, útszéli kocsmákban, harmadosztályú szállodai szobákban játszódik Gino, a szemtelen képű csavargó szenvedélyekkel és drámai konfliktusokkal terhes története. Az utókor korszakalkotónak kiáltotta ki a filmet: sokan ennek elkészültétől számítják a neorealizmus születését. Az olasz valóságábrázolása olyan jól sikerült, hogy a filmet mindössze egyszer vetítették, s a megsemmisítéstől is csak kalandos körülmények között tudott egy kópiát megmenteni a rendező.

Ezt írtuk a filmről:

Az olasz film története – A hatvanas évek filmművészete (2.)

„Az ideológiák kimentek a divatból, de a fecsegés tovább folyik. Csak azt nem lehet többé tudni, miről beszélnek. Az emberek tovább mennek, de már senki nem tudja, milyen irányba.” (Pier Paolo Pasolini: Madarak és ragadozómadarak, 1966)

Tanulmány, 2006. november 15. – írta

Az olasz film története – A kezdetektõl a neorealizmus válságáig (1.)

Az iskolateremtő irányzatokban és alkotókban, nagysikerű műfajokban, hosszan tartó válságokban bővelkedő olasz film története 1904-ben kezdődött. Akkor alapították Torinóban az első filmgyárat, majd rá egy évre Rómában a Cinest, amelynek műtermeit 1937-ig, a Cinecittá születéséig használták.

Tanulmány, 2006. október 15. – írta

Filmtörténet tizennégy részben (X.) – Vissza a valósághoz (I.) – Az olasz neorealizmus története

A filmtörténetírás bevett toposza, hogy már a film születésénél megkülönbözteti a születő művészet fikciós illetve dokumentarista jellegű törekvéseit. Teheti ezt azért is, mert a (Lumiére testvérektől eredeztetett) valóságrögzítés és (a Meliés munkásságából származtatott) fikció viszonya valóban mindig is a filmkészítők és a filmről gondolkodók érdeklődésének fontos kérdése volt. A most tárgyalandó film(stílus) történeti irányzatnak is karakterisztikus jegye a valósághoz, a történelem és a mindennapok dokumentáló jellegű megközelítéséhez való viszonya.

Tanulmány, 2002. január 15. – írta
Támogass egy kávé árával!
 
Megszállottság

Megszállottság

Fekete-fehér bűnügyi, filmdráma, romantikus, 140 perc, 1943

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat