A gyilkosok
Robert Siodmak
1946
A gyilkosok

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A gyilkosok

Fekete-fehér, amerikai, 103 perc, 1946
Magyar cím
A gyilkosok
Eredeti cím
The Killers

Történet

Két hidegvérű gyilkos érkezik egy kisvárosba, és még aznap megölnek egy látszólag ártatlan átlagembert, Pete Lundot, aki a helyi benzinkútnál dolgozik. Mivel a férfinak volt biztosítása, Jim Reardon, a cég nyomozója nekiáll felgöngyölíteni az ügyet, ami sok-sok évvel korábbra, egy negyedmilliós rablás idejére nyúlik vissza...

Ezt írtuk a filmről:

Egy magyar a világ filmzene-gyártásában – Rózsa Miklós-portré 2.

Rózsa Miklós 1946-tól már – a thrillerek mellett – a noirok keresett zeneszerzőjévé vált, Mark Hellinger producer kezdeti biztatása után egészen 1950-ig ebben a műfajban dolgozott a legtöbbet. 1948-ban a Paramount-ügy veszélybe sodorta a szabadúszó komponista karrierjét, úgyhogy Rózsa ugyanebben az évben leszerződött az MGM-hez…

Tanulmány, 2011. április 8. – írta

Egy magyar a világ filmzene-gyártásában – Rózsa Miklós-portré 1.

Rózsa Miklós Oscar-díjas komponistát mai napig jóval többen ismerik Amerikában és szerte a nagyvilágban (Miklós Rózsa néven), mint saját szülőhazájában – és ezen jelentős mértékben nem segítettek az olyan jószándékú kezdeményezések sem, mint az MTV Magyarok a világ filmgyártásában című sorozata, amely azon magyar származású mozgóképes alkotók előtt tisztelgett, akik külföldön futottak be filmes karriert. Összeállításunk minden idők leghíresebb magyar filmzeneszerzőjének pályáját tekinti át.

Tanulmány, 2011. április 6. – írta

A birodalom bukása – A Universal stúdió története II.

Noha a Drakula és a Frankenstein nyomán készült horrorszériája ideiglenesen távol tartotta a csődtől a Universalt, az alapító Carl Laemmle 1936-ban elvesztette stúdiója irányítását. A sűrűn cserélődő tulajdonosok és igazgatók a továbbiakban maradtak a kaptafánál, és eleinte biztonságosabb presztízsfilmeket, majd azok sikertelensége után tucatgyártott B-filmeket készítettek. E kockázatkerülő üzletpolitika ráadásul egybeesett a klasszikus hollywoodi film kifáradásával és válságával.

Tanulmány, 2011. március 16. – írta

Noir-rendezők: Lang, Siodmak, Wilder, Ulmer – A film noir 3/2.

Mint ahogy arról már szó esett, a film noir mindenekelőtt egy erőteljes hangulat filmen való megjelenítése. A hangnem vészjósló (okkal az) és pesszimista, a bukás mindvégig a „levegőben van”, a végzetszerűség egyre nyilvánvalóbb. A hangsúly tehát az atmoszféra megteremtésén van, s ebben a rendező nélkülözhetetlen „tettestársa” az operatőr.

Tanulmány, 2002. április 15. – írta
Támogass egy kávé árával!
 
A gyilkosok

A gyilkosok

Fekete-fehér bűnügyi, filmdráma, film noir, romantikus, 103 perc, 1946

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat