Forrest Gump

Forrest Gump

Kritika

Egy mechanikus elme nagy futása - Robert Zemeckis: Forrest Gump, 1994

A Forrest Gump a kilencvenes évek egyik instant klasszikusa volt. Csekély értelmű, de karakán főhősének őszinte naivsága sokak számára ruházta fel könnyen átélhető, primer értelemmel az amerikai történelem egyébként kaotikus évtizedeit.


2012-09-24- írta Keresztes Gergő

Olvasd el a kritikát

Történet

A georgiai Savannah városka árnyas buszmegállójában különös mesemondó üldögél. Forrest Gump mindent látott és mindent átélt, de nem mindent értett. Nem éppen a legfényesebb elme. De hát az anyja is mindig azt mondta: “Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál.” Forrest Gump pedig semmi egyebet nem csinált, mint jelen volt a XX. század minden fontos eseményén a focipályától a harctérig, az elnökök klubjától a médiavitákig, míg végül meg nem pihent egyetlen igaz szerelme karjában. Forrest Gump IQ-ja nem szárnyal az egekig, de rendkívül becsületes és jólelkű fiú. Különös véletlenek azonban hozzásegítik, hogy az 1950-es évektől 1970-ig Amerika minden jelentős eseményén részt vegyen, és minden jelentős személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-vel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnámban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentőségét.

A Forrest Gump egy megindító romantikus mese egy ártatlan amerikairól, aki pont abban a korban élt, amikor Amerika elveszíti ártatlanságát.

Videó, előzetes, trailer

Díjak

  • Golden Globe díj (1995) – Legjobb rendező: Robert Zemeckis
  • Golden Globe díj (1995) – Legjobb színész – drámai kategória: Tom Hanks
  • Golden Globe díj (1995) – Legjobb film – drámai kategória
  • Oscar-díj (1995) – Legjobb film: Steve Tisch, Wendy Finerman, Steve Starkey
  • Oscar-díj (1995) – Legjobb rendező: Robert Zemeckis
  • Oscar-díj (1995) – Legjobb férfi főszereplő: Tom Hanks
  • Oscar-díj (1995) – Legjobb adaptált forgatókönyv: Eric Roth
  • Oscar-díj (1995) – Legjobb vizuális effektusok: Ken Ralston, George Murphy, Stephen Rosenbaum, Allen Hall
  • Oscar-díj (1995) – Legjobb vágás: Arthur Schmidt

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!