A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője
Peter Greenaway
1989
A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 5 (1)

5 (1)

Szerinted?

0

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

Színes, francia, angol, 124 perc, 1989
Magyar cím
A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője
Eredeti cím
The Cook the Thief His Wife & Her Lover

Történet

Richard Borst egy francia, luxus étterem főszakácsa Londonban. A tulajdonos Albert Spica - tolvaj és gengszter - imádja a mulatást és a fényűző életet, ezért éttermében minden este fogadásokat szervez, amelyekre Richard a konyhaművészet valódi remekműveit szokta elkészíteni. A bűnöző megalázott és boldogtalan felesége, Georginia Spica, egy könyvelő karjaiban keres vigaszt. A nő a nagy kockázat ellenére, az étterem rejtett sarkaiban rendre megcsalja könyörtelen férjét.

Ezt írtuk a filmről:

Az ízlés filmológiája – Jegyzetek a kulinária és a film kapcsolatáról

Az ízlelés és a szaglás – bár mellékérzetnek számít – a vizualitással közvetlen érzéki hatásokat fejez ki. Hasonló azonosulás fedezhető fel a pornográfiában is – nem véletlenül. A különbség leginkább ott ragadható meg, hogy a pornó kizárja az emberi létezés társadalmi, pszichológiai dimenzióit, míg a kulináris érzéki hatása (akár dramaturgiai funkcióival) „felruházhatja” ezekkel a „szereplőt”. „Az ember nem abból él, amit megeszik [...], hanem abból, amit megemészt” – írja a neves 19. századi gasztroesztéta, Brillat-Savarin. A film pedig kihasználja, hogy az ételből kibontsa ezt az érzetet és a gondolatot.

Tanulmány, 2015. december 21. – írta

„Egy ínyenc nem lehet válogatós!” – Látványfilmek maratonja, Kolozsvár – Tranzit Ház, 2003. október 24.

A Transindex internetes portál Látványfilmek maratonja címen 24 órás filmvetítéssel lepte meg Kolozsvár filmkedvelő közönségét: négy tömbben összesen 12 film került terítékre. A szervezők nem hirdették túl az eseményt, emiatt nem volt akkora tolongás a Tranzit Házban, mint márciusban a Bizarr filmek maratonján.

Beszámoló, 2004. január 15. – írta

Peter Greenaway – a látvány m/bűvész

„Látvány: az, amit egységként felfogott képként, egy alkalommal látunk.”1 „A világ igazi misztériuma a láthatóban és nem a láthatatlanban rejlik.”2

Tanulmány, 2003. november 15. – írta

Jön még kutyára emlékezetkiesés – Vass Tibor mozija

Kettőezer-egy tavaszán arra kért egy filmklubvezető, hogy mondjak ráhangoló előszöveget, afféle „művészeti bevezetőt” egy Greenawayhez, A szakács, a tolvaj, a feleség meg a szeretője, merthogy afféle van soron a klubban, a ráhangolószöveg-mondók között pedig én. (A szerző itt arra gondol, hogy a filmről való [elő]szöveg tulajdonképpen fölösleges, miként konzervtejen a föl.)

Publicisztika, 2003. február 15. – írta

Néhány megfestett megfontolás – Peter Greenaway: Festmények, rajzok és kollázsok ’63-’99 – retrospektív kiállítás a MEO-ban

Peter Greenaway 2002 késő tavaszán megnyílt kiállítása a budapesti Kortárs Művészetek Múzeumában, a MEO-ban, kellő izgalmat keltett a rendező ismerőinek táborában. A filmek birodalmával határos képzőművészeti tevékenységbe való bepillantás esélyéről van szó ugyanis. Azon a szerdai megnyitón magának a Mesternek a jelenléte is biztosnak tetszett, végül mégsem jött el. Vagy esetleg titokként rejtezett el a maga alkotta tér-képeken?

Beszámoló, 2002. november 15. – írta

Szex, művészet, Miramax: a függetlenség (h)arcai – A Miramax stúdió története I.

A Miramax szenzációkkal tarkított felemelkedése, pénzügyi és Oscar-sikerei, márkanevének kiárusítása, majd csendes bukása: az amerikai független film parabolája. A Weinstein testvérek filmmágusként, ellentmondásos médiasztárként, mindenható és aranykezű producerként vonultak be a köztudatba. Ők a filmtörténet utolsó stúdiómoguljai.

Tanulmány, 2010. május 14. – írta
Támogass egy kávé árával!
 
A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

Színes romantikus, krimi, 124 perc, 1989

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

5 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat