Fallal szemben
Fatih Akin
2004
Fallal szemben

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Fallal szemben

Színes, német, török, 123 perc, 2004
Magyar cím
Fallal szemben
Nemzetközi cím
Gegen die Wand

Történet

"Az élet befejezhető anélkül, hogy öngyilkosságot kövess el". Ez a film mottója. Természetesen ismét bevándorló életekről, sorsokról van szó, hiszen a két főszereplő török, s Hamburgban nőtt fel. Cahit 40 éves, öngyilkosságot kísérel meg, de még idejében kórházba szállítják. Sibel 20 éves, hamburgi török, muszlim, különleges és gyönyörű. Börtönből szabadul, s mélyen vallásos családja meg akarja büntetni. A lány egyedüli lehetősége Cahit, a török-német férfi, akit arra kér, hogy vegye feleségül. Cahit új életet nyer Sibeltől, Sibel megfizeti új szabadságát, s elkezdődik kettejük élet-haláltánca, török vérmérséklettel. Elsöprő erejű, vad, szenvedélyes és kiszámíthatatlan párkapcsolatba sodor bennünket a film, mely hatása alól nehéz menekülni.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Ezt írtuk a filmről:

A német(országi) film rövid története 2.

A háború végét követően, a megszállás idején a szövetségesek ellenőrzésük alá vonják a német filmipart, és felállítják a cenzúrázó hivatalokat. Ezzel egyidőben megkezdik saját filmjeik elterjesztését, a német lakosság „nácitlanítása” érdekében.

Tanulmány, 2005. október 15. – írta

Nem sima love story – Fatih Akin: Gegen die Wand / Fallal szemben

Fatih Akin Fallal szemben című filmje olyan intenzív érzelmi telítettségű, ami általában az előadóművészetek sajátja. A tekintetünk úgy feszül a vászonra, mint egy virtuális színpadra. A rendező azonban érzékeny eleganciával fogalmaz, a film folyékonyabb, elegánsabb médiumát helyezi a néző és a történések közé, így fikcionálva a nagyon élesen exponált történetet, melyet színpadon vagy egy performansz keretében már nehéz lenne végignézni. Gondoljunk csak a vértócsa szélén fekvő borotvapengére az öngyilkossági kísérlet után. A két szereplő szenvedéstörténetét a rendező filmes költészete járja át és írja bele a vászonba, olyan kifinomult érzékenységgel, hogy magával ragad egy történet, ami a történet szintjén inkább elidegenítene.

Kritika, 2005. május 15. – írta

A Boszporuszon át – Fatih Akin-portré 2.

A Fallal szemben című filmjével Akin szűkebbre állította fókuszát, közvetlenebbül ábrázolta saját tapasztalatait; a kettős identitást, „némettörökségét” vagy „töröknémetségét”. A „Szerelem, Halál és Ördög” címszavakkal jelzett témái keverednek nagyjátékfilmjeiben, hogy végül trilógiát alkothassanak, miközben kisjáték- és dokumentumfilmek továbbra is színesítik pályáját.

Tanulmány, 2010. május 28. – írta

Török akcentus – Fatih Akin-portré 1.

„A semmiből jött, 20–21 évesen. 1993 végén jártunk. A helyesírása mindent alulmúlt, de teljesen mindegy volt. Volt valami szokatlan kisugárzása és hajlíthatatlan akaratereje a fiúnak.”1 Így jellemezte Ralph Schwingel producer a Rövid és fájdalommentes forgatókönyvével felbukkanó, ma már népszerű német filmrendezőnek számító Fatih Akint, akinek Soul Kitchen című új filmjével nyitja kapuit az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Kolozsváron.

Tanulmány, 2010. május 27. – írta
Támogass egy kávé árával!
 
Fallal szemben

Fallal szemben

Színes filmdráma, romantikus, 123 perc, 2004

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat