Az én XX. századom

Az én XX. századom

Kritika

Egy sosemvolt dinamitfőzés diszkrét nosztalgiája - Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (1989)

A fekete-fehér filmre forgatott Az én XX. századom legalább annyira sokszínű, mint a tárgyát képező súlyos korszak volt. De Enyedi Ildikó radikálisan újszerű, személyes víziójában a történelmi idő és a privát élet egymást gabalyító misztériuma egészen a kozmoszig ér.


2012-09-24- írta Keresztes Gergő

Olvasd el a kritikát

Történet

A földgolyóra montírozott filmburleszk: valaki a fejét egy óriási ágyú torkába dugva fáklyával próbálja meggyújtani a kanócot, így akar öngyilkos lenni, de rövid a karja, és nem éri el… Netán így láttatja Enyedi Ildikó megragadóan ironikus fénymeséje a 20. századi embert, amint a polaritások, hamis látszatok és tudományos igazságok kaotikus zűrzavarában önpusztító módon keresi a teljességet, a tökéletest? Aki kíváncsi arra, mit mondanak egymásnak a csillagok, mikor 1880-ban felragyognak Edison villanykörtéi, vagy milyen a Tökéletes nő, az nézze meg ezt a világsikert aratott, cannes-i elsőfilmet!

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!