A kör (Dayereh)

A kör

Dayereh

Történet

Három nő szökik a börtönből: egyikük egy megesett lány, aki el akarja vetetni gyermekét, a másik egy prostituált, míg a harmadik egy anya, aki rákényszerült leánya elhagyására. A film váltakozva fókuszál az egyes szereplők sorsára: a körkörös szerkesztés annak az alapvetően férfiak uralta társadalomnak a metaforájaként értelmezhető, amelyben a nők az ortodox elveknek teljesen kiszolgáltatva élik mindennapjaikat.

“Egy nap észrevettem egy cikket az újságban: “Egy nő öngyilkosságot követett el miután megölte két lányát.” Sem a gyilkosságnak, sem az öngyilkosságnak nem volt semmi indoka. Talán az újság nem talált ebben semmi különöset, hiszen számos közösségben a nők a legjobban kihasználtak. A szabadságuk olyannyira limitált, mintha egy hatalmas börtönben élnének, és ez nem csak a nők egy bizonyos osztályára, hanem mindannyiukra érvényes. Mintha minden nő helyettesíteni tudná a másikat a körben, és ezzel teljesen egyformává válnak. (Jafar Panahi)

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!