Anya (Mutter)

Anya

Anya

Mutter

Kritika

Két nő - Gimes Miklós: Anya / Mutter

A budapesti magyarul, a svájci csak németül beszél. A budapesti karrierista, befutott, csinos fiatal nő, akinek születik egy kisgyereke, de a másfajta elfoglaltságok miatt keveset tud lenni vele. A svájci gyerekét egyedül nevelő anya, az azzal járó összes felelősséggel. A pestinek ugyan kikapós a férje, de van, aki szintén sokra vitte. A svájci azért dolgozik, úgyszólván mindegy is, mit, mert fel kell nevelnie a fiát, s csak magára számíthat.


2012-09-24- írta Boronyák Rita

Olvasd el a kritikát

A Szemlén is meg nem is - 35. Magyar Filmszemle – Budapest, 2004. január 26–február 5. – Információs vetítések szekció

Mostoha sors jut az információs blokkba sorolt alkotásoknak a Magyar Filmszemlén, mivel az nem képez egy jól definiált jellegzetességekkel rendelkező kategóriát, nagy költségvetésű játékfilmektől home video-szerű bohóckodásokon keresztül dokumentumfilmig minden belefér, ezért sosem lehet igazán tudni, mire várjon az ember. Talán éppen ezért időnként értékes felfedezéseket is lehet itt tenni.


2012-09-24- írta Gyenge Zsolt

Olvasd el a kritikát

Történet

A film a rendező nyolcvanas éveiben járó édesanyjának, Alice Gimesnek azaz Lucy életéről szól. Egy megszokott életről, melynek egyik felét Magyarországon, a másik felét pedig Svájcban élte. Az egyik fele a valóság, a másik fele pedig az álomvilág – hogy a valóságot el lehessen viselni. Kezdetben szép ifjúság Dél-Magyarországon, majd a történelem közbeszólt, jött egy vihar amely az egész életét végigkísérte. Lucy-t Auschwitzba deportálták, majd a kommunista mozgalomban vett részt, férjhez ment az elvhű Gimes Miklóshoz, aki később az 1956-os magyarországi felkelés vezetője lett. Lucy Gimes Svájcba repült, egyedül életét kisfiával emigránsként.

“A hidegháború vége óta édesanyám rendszeresen visszatér Magyarországra, ahol apámat ma mártírként tisztelik. Édesanyám élete mégsem nyugodt. Magyarországon felbukkan apám egyik szeretője, aki igényt tart a helyre apám oldalán. Egyidejűleg édesanyámnak kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a kommunista időszak alatt betöltött szerepéről. Gyakran megkérdezi önmagától. Milyen magas árat kell fizetnünk azért, hogy az életben a helyes oldalt megtaláljuk.”

Idős korában Lucy Gimesnek újra kell írnia élete történetét. A filmalkotó számára azonban – akinek édesanyja elmeséli a történetet – feltárul egy új világ: a múlt varázsa és terhe.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!