Szoborfák (Statue-Trees)

Szoborfák

Szoborfák

Statue-Trees

Történet

A Szlovák Köztársaság délkeleti csücske, hajításnyira a magyar határtól, ezredéve együtt élő, többnyelvű falusi, kisvárosi közösségi élet színtere, az egykori s mai Gömör. Az ember a határoktól – majd a határok megnyitása után is -, ember marad, és nem is az a legfontosabb, hogy hol vagy mikor történik valami, hanem, hogy mi is az önmagában. Elsősorban nem a földrajzi elhelyezkedés vagy a korszak határozza meg egy ember sorsát, hanem amiben hisz és amit ezért cselekedni képes és hajlandó élete során. Az ember szabad akarattal születik, így leggyakrabban az történik velünk, amit magunkkal teszünk. Valóban az történik velünk, amit magunkkal teszünk?

A várhosszúréti Nagy György sorsát úgy tűnik -, nem is a szlovák határon belüli, magyar kisebbségi élettere, hanem sorozatos balesetei és minden gyötrelmet legyőző élni akarása határozza meg. Az ilyen traumákat megélt embernek mindenki megbocsájtaná, ha otthon, tolószékben ülve sajnálkozna balszerencséjén. Gyuri ezt meg sem hallaná! Miután segédeszközökkel újra megtanult járni, 2002-ben hét barátjával együtt megalapította a Gömöri Kézmuvesek Társulását, s azóta mintegy háromszáz partnerük, tagjuk van. A szlovák kormány mérsékelten támogatja az egyesületet, de mondjuk ki: nem akadályozza. Nagyon is vannak szlovák barátaik, akik jó szellemű, nyitott szívű emberek.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!