A Gólem (Der Golem, wie er in die Welt kam)

A Gólem

Der Golem, wie er in die Welt kam

The Golem

Történet

A 17. századi Prágában játszódó, ősi zsidó legenda első filmváltozatának (A Gólem, 1914, r: Henryk Galeen, Paul Wegener) remake-je. Löw rabbi meg akarja védeni a gettóban élő zsidó népét a keresztények támadásától, és ezért elkészíti a Gólemet, egy hatalmas agyagszobrot. A monstrumot misztikus varázsigével és a testébe helyezett csillaggal életre kelti. A Gólem eleinte mindenben engedelmeskedik a rabbinak, mint egy jó óriás, ám egy szép napon pusztító szörnyeteggé válik: felgyújtja Löw rabbi házát, romba dönti az épületeket. Miközben kitör a pánik, a monstrum kisétál a városkapun túl játszó gyerekekhez. Mind ijedten futnak el előle, kivéve egy kislányt…
“Borzalom, fantasztikum, bűntény: ebből állnak az expresszionista filmek…tudatosan vagy akaratlanul a háború utáni Németország zavaros kuszaságát ábrázolják, amely a valóságban is borzalmas szörnyetegeket hívott létre… Wegener darabjában a gólem már nem is a zsidó nép felszabadítására hivatott emberformájú báb, inkább automata-zsarnok, aki szembefordul teremtőjével… (e filmek) költői formában vetítik előre Németország sorsát.” (Georges Sadoul: A filmművészet története)

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!