A hivatalos változat (La historia oficial)

A hivatalos változat

La historia oficial

The Official Story

Kritika

Argentína érzelmes történelme - Luis Puenzo: La historia oficial / A hivatalos változat

Óriási hangszórók és kék-fehér zászlók alatt felsorakozott diákok és tanárok éneklik Argentína szabadságot dicsőítő nemzeti himnuszát. Egyesek több, mások kevesebb lelkesedéssel és hangerővel kapcsolódnak a kórusba. Alicia, a történelemtanárnő büszkén kihúzza magát és meggyőződéssel ejti ki a szavakat. Még nem tudja, hogy később már inkább csak megtört hittel védi majd hazája történelmének hivatalos változatát.


2012-09-24- írta Nagy Boglárka

Olvasd el a kritikát

Történet

A falklandi vereség után, a Videla-junta végnapjaiban játszódó Oscar-díjas film hősnője Alicia, egy középosztálybeli tanárnő, aki hisz a tankönyveknek, melyekből a történelem hivatalos változatát tanítja a diákjainak. Ám találkozik egy régi iskolatársával, akinek elbeszéléséből a rendszer legsötétebb oldalai tárulnak fel. Mesél börtönben született csecsemőkről, akiket szüleik eltűnése után szétosztottak a rezsim rájuk igényt tartó emberei között. Alicia megretten. Kislányukat öt évvel ezelőtt fogadták örökbe. Kérdésekkel bombázza a férjét, de a férfi elzárkózik a nyílt válaszadástól. Lassan-lassan rádöbben, hogy jólétük a kormányzati korrupcióból fakad, s hogy gyermeke szüleit a nyomtalanul eltűnt áldozatok között kell keresnie.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!